Skeptisk til kommunale bevaringsskjønn

Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom er skeptisk til at alle landets kommuner nå vil få utvidede muligheter til å pålegge utbedring av bevaringsverdige bygg.

– I utgangspunktet er vi positive til at man med dette kan unngå at en del useriøse aktører spekulerer i at bygg blir så forfalne at de må rives. Men dette gir også kommunene en rekke nye verktøy til å gå inn med pålegg overfor eiendomsbesittere, sier Askjer til Byggeindustrien.

Han peker på at ulike etater i kommunen da etter eget skjønn kan gripe inn og bestemme at en bygning har bevaringsverdi, og kreve at eieren oppruster bygget.

– Forskriften bidrar til utvidet adgang til å bruke skjønn. Det blir da kommunalt skjønn som bestemmer, uten av saker blir diskutert i kommunestyrer eller at det er en prosess som leder frem til et vedtak. Det kan skape en del utfordringer og uforutsigbarhet for eiendomsbesittere. Det blir for tilfeldig, sier Askjer.

Han mener dette kan føre til store diskusjoner om hva som er bevaringsverdig og ikke.

– Det kan bli vanskelig å få en god fremdrift i rehabiliterings- og ombyggingsprosjekter. Det kan bli flere og lengre diskusjoner. Vi var ikke overasket over at dette vedtaket kom nå, men vi hadde forventet at departementet hadde tatt hensyn til våre høringsinnspill som særlig ba om større tydelighet med hensyn til kommunalt skjønn og mer åpne demokratiske prosesser omkring hva som er bevaringsverdig. Det er nok mange byggeiere som med rette vil reagere på dette, sier Askjer.

Det var tirsdag kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete gikk ut og sa at kommunene nå kan pålegge utbedring av bevaringsverdige bygg.

- Dette vil trolig få størst virkning for eiendommer med høy tomteverdi. Der kan det i noen tilfeller lønne seg å la bygg forfalle så lenge at man kan rive det. Men det vil også ha virkning for andre eiendommer, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

– Vi vil hindre at bevaringsverdige bygg går tapt. Fra nyttår kan kommunene pålegge eiere å utbedre, sier statsråd Liv Signe Navarsete.