Går inn for nasjonal bypolitikk

- Det blir mer og mer påtrengende med en nasjonal bypolitikk, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i sin åpningstale på OBOS Boligkonferanse tirsdag.

OBOS Boligkonferanse 2012 belyser byutvikling fra flere hold. Arkitekter, byplanleggere og utbyggere fra både privat og offentlig sektor er invitert til å legge fram sine perspektiv: Bygges det for tett og høyt? Er uteområdene gode nok og bokvaliteten tilfredsstillende?

– Byutvikling og boligkvalitet i byene er noe som engasjerer svært mange. Det viser debatten i media den siste tiden og den overveldende interessen for OBOS Boligkonferanse 2012, sier kommunikasjonsdirektør i OBOS Åge Pettersen.

Miljøvernministeren tok for seg byutviklingen sett opp mot hensynet til miljøet i sitt innspill.

- Miljøutfordringene vil være mer påtrengende og viktige for oss, og prege mer hvordan vi planlegger om 20 år enn den planleggingen som vi gjør i dag og enda mer om 50 år. Det dreier seg om de globale klimagassutfordringene, sa Solhjell.

- Tette byer er den mest klimavennlige måten vi kan bygge på. Det er mye mer miljøvennlig å bo tett enn å spre oss ut over arealene. Både for å redusere klimagassutslipp og å redusere tilfeller av astma hos folk. Hvis vi planlegger å bygge arealmessig tett er det miljøvennlig. Derfor er det sånn at hvis vi i større grad klarer å ha vekst og utvikling i visse områder, er det også lettere å ta vare på større uberørte områder som nasjonalparker.

- Dette forutsetter naturligvis at den veksten vi har i byutviklingen blir koblet tett på kollektivtrafikken. Samtidig må vi ta vare på friluftsområdene. I sum blir det mer og mer påtrengende ikke bare å ha en distriktspolitikk, men en nasjonal bypolitikk. At vi fundamentalt diskuterer og forholder oss til utviklingen i byene våre som et sentralt politikkområde for hvordan vi skal forme framtida, sa Solhjell blant annet.