Miljøvernministeren åpnet Papirbredden 2

Fredag 24. august åpnet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell Papirbredden 2 i Drammen.

Bygget er et av Norges første kontorbygg bygget som passivhus, og er FutureBuilts sjette ferdigstilte forbildeprosjekt.

- Det er en rivende utvikling innen byggenæringen, og arbeidet FutureBuilt gjør er veldig inspirerende, sa Solhjell under åpningen.

- For å få til endringer må noen tørre å gå først, og det gjør FutureBuilt med sine forbildeprosjekter. Det imponerer meg, sa Solhjell.

Viktigste klimatiltak
Klimagassutslippene for Papirbredden 2 er redusert med 45 prosent sammenlignet med referansebyget, et tenkt kontorbygg i Drammen sentrum med standard materialvalg og parkeringsdekning etter kommunens parkeringsvedtekter, skriver FutureBuilt på sine nettsider.

De viktigste klimatiltakene er:
* Passivhus og energiklasse A
* Sentral lokalisering, moderat parkeringsdekning for biler og omfattende sykkelaperking (400 parkeringsplasser for sykler i kjeller)
* Klimaeffektiv materialbruk, blant annet optimalisering av materialmengder og bruk av betong med flyveaskesement.

For å redusere energibehovet og CO2-belastningen har Papirbredden 2 en kompakt utforming og lite løpemeter fasade. Mot sør og øst er vindusflatene mindre for å minske faren for overoppheting om sommeren, og mot nord og nord-vest er det store glassfasader med 3-lags glass som reduserer behovet for kunstig belysning. Mot vest er bygget skråtstilt for å begrense nødvendigheten for solavskjerming til et minimum. Kildesorteringsgraden i byggefasen var på hele 93 prosent, og avfall ble redusert til 20 kg avfall per m².

By med miljøvisjoner
Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, fortalte rundt 120 publikummere at Papirbredden 2 er avgjørende for realiseringen av byens visjoner.
- Her får vi realisert både miljø- og kompetansebyen, sa ordføreren i sin åpningstale.
- Og hva er mer naturlig enn at byggeprosessen for kunnskapsparken brukes for å utvikle mer kunnskap? Ordføreren pekte også på at Drammen kommune gjennom sitt engasjement i FutureBuilt har utfordret både seg selv og samarbeidspartnerne.

Det nye bygget leies av Drammen kommune, Høgskolen i Buskerud, Arbeidstilsynet i Buskerud og MSD Norge. Utbygger er Papirbredden Eiendom AS, som eies av Drammen kommune og Entra.

Besøk som ga mersmak
- Bygg som Papirbredden 2 vil gjøre Drammen mer konkurransedyktig, og jeg ønsker dere hjertelig til lykke med bygget, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell avslutningsvis.
 -Jeg kommer gjerne tilbake.

Her kan du lese Byggeindustriens omtale av Papirbredden 2