Mange har et ansvar

Statsminister Jens Stoltenberg la seg langflat da 22. juli-kommisjonens konklusjoner ble lagt frem for Stortinget tirsdag. Det har han all grunn til. Men de fleste politikerne på Stortinget – og mange av dem som har sittet i regjering de siste årene - må også bære sin del av ansvaret for at det gikk så sørgelig galt 22. juli i fjor – og for at det er alt for mye sand i samfunnsmaskineriet på mange områder.

I de siste dagene har vi sett at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og mange av hans statsråder nå går ut og kritiserer både det ene og andre av beslutninger som er tatt eller ikke tatt. Vi tror at det aller beste er at disse menneskene holder seg aldeles i ro. Mye av den galskapen vi har sett utvikle seg i styre og stell de siste årene med et stadig økende byråkrati , er det mange som må ta ansvar for.

Nå skal det med sannhet sies at den negative utviklingen med et stadig økende byråkrati har akselerert under Stoltenberg-regimet. Det synes ikke som om hans mannskap kan reversere denne utviklingen.

De siste måneders meningsmålinger tyder på at det blir et maktskifte i Norge ved neste valg. Folk flest er lei av ansvarsfraskrivelse og pulverisering av makt.

Håpet er at alle ledende politikerne nå går i seg selv. Det er mange som er satt til makt og innflytelse som ikke har de kvalifikasjoner som er påkrevet. Etter vårt syn må det stilles helt andre krav enn det som er gjort så langt til dem som skal sitte ved Kongens bord. Det er mange som bør gå i seg selv nå om dagen.