200.000 barn på skoler med dårlig inneklima

Nær halvparten av landets grunnskoler møter ikke Arbeidstilsynets krav til inneklima. Ni av ti av de godkjente skolene har også feil og mangler som dårlig luft, vannlekkasjer, mugg og soppvekst.

Arbeidstilsynet har kontrollert inneklimaet på 1.300 grunnskoler i Norge. Fire av ti skoler er kun midlertidig godkjent eller ikke godkjent, og det er til sammen 200.000 barn som går på disse skolene, melder NRK.

– Det at en skole er godkjent, er ikke noe kvalitetsstempel. Jeg tror nesten ikke jeg har vært på en skole som ikke har eller har hatt fuktskader eller vannlekkasjer. Og veldig mange skoler har dårlig renhold som fører til forurenset luft, sier prosjektleder Conny Bruun i Arbeidstilsynet.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener dette ikke er godt nok.

– Barn har rett til å gå på en skole som tilfredsstiller kravene. Det skal være godt læringsmiljø og godt innemiljø, så dette må kommunene rette opp i. Derfor tar vi en kartlegging i regi av Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet av de skolene som ikke godkjenner kravene til høsten, og vi vil jobbe spesifikt med disse skolene, sier Strøm-Erichsen.

Det er kommunene som eier og har ansvaret for grunnskolene i landet, samtidig som det er kommunelegen eller helsevernetaten i den samme kommunen som fører tilsyn med skolenes inneklima. Strøm-Erichsen mener dette er og bør være kommunenes ansvar.

– Når kommunene har dette ansvaret, så må de ta dette ansvaret, og skille klart mellom driften av skolebyggene og tilsynet, sier statsråden.

Mads Haugen (16) går på Spikkestad ungdomsskole i Røyken kommune. Ungdomsskolen er godkjent av Arbeidstilsynet, men har ødelagte toaletter, tett luft og vannlekkasjer.

– Det er flere som klager på dårlig luft. Det blir veldig tett og vi får vondt i hodet. I 8. klasse gikk jeg hjem med vondt i hodet nesten hver dag, sier Haugen.