Vokter anleggsplassen med militærteknologi

Med teknologi hentet fra israelsk grenseovervåkning, skal norske bygge- og anleggsplasser sikres mot hærverk og tyveri.

Utenfor Oslo oppgraderer Gjermundshaug Anlegg Hanaborg stasjon for Jernbaneverket. Samtidig holder den mobile overvåkningsenheten Sitewatch et våkent øye med anleggsplassen natt og dag.

– Vi har utstyr til mange millioner kroner stående under åpen himmel, så det er betryggende å vite at sikkerheten blir ivaretatt, sier prosjektleder Roy Hattrem i Gjermundshaug Anlegg.

Luker bort falske alarmer
Sitewatch er et såkalt intelligent overvåkningssystem. Den mobile sikkerhetsløsningen er ny i Norge, men i Nederland har systemet vært i bruk i fire år allerede.

– Erfaringene derfra er svært gode. Produsenten har funnet de beste komponentene og satt sammen et overvåkningssystem skreddersydd for bygg- og anleggsbransjen. Blant annet er programvaren identisk med den som er utviklet for israelsk grenseovervåkning, sier daglig leder
Steinar Larsen i Specto Remote, selskapet som har lisens på Sitewatch her i landet.

Kameraet – som er plasseres på et opp til seks meter høyt stativ – dekker rundt 270 grader. Sikten er på rundt 70 meter. Detekteringssystemet aktiveres dersom personer eller biler kommer innenfor et forhåndsdefinert område.

– Enheten kan skille ut bevegelser fra gjenstander som løv og små dyr, og for å luke bort falske alarmer er anlegget tilknyttet en ekstern vaktsentral i Nederland. Men er du Big Brother-fantast, kan du følge alt som skjer på bygge- eller anleggsplassen din 24 timer i døgnet via PC, mobil eller nettbrett.

Flere bedrifter sikrer seg
Hærverk og tyveri er et utbredt problem på norske bygg- og anleggsplasser. En undersøkelse Byggenæringens landsforening gjorde før sommeren, viste at nær 1 av 2 bedrifter i bygg og anlegg opplevde tyveri i 2011. Blant de største selskapene med en omsetning på over 250 millioner kroner i året, hadde 9 av 10 hatt tyveri det siste året.

Undersøkelsen viste også at stadig flere bedrifter gjør som Gjermundshaug Anlegg, og setter i verk tiltak for å sikre byggeplassene sine bedre.

– Vi har som alle andre i denne bransjen opplevd både hærverk og tyveri på anleggsplassene våre. Dersom det finnes det løsninger som kan forhindre at det skjer, ønsker vi selvsagt å benytte oss av dem, sier Roy Hattrem.

Han tror overvåkningssystemet de har på Hanaborg stasjon fungerer avskrekkende på tyver.

– Det er en tydelig installasjon som er plassert midt på området vårt. I tillegg lyser den opp anleggsplassen på natta. Det har nok en preventiv effekt, sier Hattrem.

Rask respons
De har fått testet at systemet virkelig virker.

– Vi har opplevd at alarmen har gått av, men det har vært vår egen feil. Vi hadde glemt å si fra til vaktsentralen i Nederland om at vi skulle jobbe om natta. Fra våre folk gikk inn på anleggsplassen ett minutt over ni, gikk det bare to minutter før telefonen kom. Også ved små strømbrudd, har de ringt umiddelbart for å sjekke at alt er i orden, sier Roy Hattrem.

Den mobile overvåkningsenheten er enkel flytte på, enten med gaffeltruck eller kran. Den er utstyrt med 3G-modem, men Specto Remote er i ferd med å teste ut en ICE-løsning for å få dekning der 3G-nett ikke er utbygd.