Den viktigste landslagssamlingen

- Dere er Norges viktigste landslag, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun i dag møtte de norske ungdommene som skal delta i Yrkes-EM i Belgia i oktober.

- Vi ønsker at flere skal gjennomføre yrkesfag og at flere skal være stolte av fagbrevet. Derfor er det utrolig viktig å få opp prestisjen og oppmerksomheten rundt yrkesfagene, sa Kristin Halvorsen.

Allierte
- Jeg håper dere vet at dere er mine allierte i kampen for å få opp statusen til yrkesfagene. Det at dere deltar i EuroSkills, og viser hvilket høyt nivå Norge ligger på, bidrar sterkt til dette, sa hun.

EuroSkills 2012 skal være i Spa i Belgia 4.-8. oktober. Ungdommene er i ferd med å ta fagbrev, eller de har nettopp fått fagbrev innen sine respektive fag. Norge har deltakere i fagene: kokk, servitør, sveising, mekatronikk, blomsterdekoratør, CNC, CAD, resepsjonist og helsefag. Det er ungdommer fra Kongsberg, Haugesund, Lillehammer, Trondheim, Stavanger/Sandnes og Oslo som, på grunn av sine ferdigheter, er valgt ut til å delta i Yrkes-EM.

Nordens beste
- For øyeblikket er Norge best i Norden i Yrkesfag, vi er nummer sju i Europa og nummer 15 i verden, dette håper jeg inspirerer til innsats, sa Halvorsen, og minnet om at uten yrkesfagene og fagbrevet vil ikke gode ideer komme seg fra tegnebrettet og ut i virkeligheten.

- Vi må i framtiden være innovative og smarte sammen, og utnytte alle ledd enda bedre, sa Halvorsen.

Norge har lang tradisjon i deltakelse i EuroSkills og WorldSkills. Sistnevnte ble arrangert i London i fjor, der Norge fikk det beste resultatet noen gang - det ble gull til kokk Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø. Bronse gikk til billakkerer Fredrik Røed Meek fra Slemmestad i Røyken. Elektriker Bernt Erlend Fridell fra Vik i Sogn fikk også bronse.