Politikere uenige om lyntogsatsing

Politikere på Østlandet mener det må satses på lyntoglinjer til nabolandene. – Norge først, svarer Bergens byrådsleder Monica Mæland (H).

Politikere på Østlandet vil bygge ut for lyntog til Göteborg og København som kan knyttes til det europeiske nettet av lynraske tog, skriver Aftenposten.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo sier den første høyhastighetsbanen som eventuelt bygges i Norge, bør bidra til å bygge ned avstanden til Europa. Men næringsliv og politikere på Vestlandet er uenige.

– For oss på Vestlandet er det aller viktigste å ha en sikker helårsbane som garanterer at gods og personer kan komme til Oslo i løpet av fire timer. Deretter kommer en veiforbindelse som er sikker hele året. Så kan vi begynne å tenke på forbindelsen til utlandet, sier Mæland.

Et tredje standpunkt inntas av Frp ved Bård Hoksrud, som er lei snakket om høyhastighetstog.

– Det kommer aldri noe sånt tog noe sted her i landet. Det er for dyrt, og vi er for få. Bruk pengene på noe mer fornuftig, sier Hoksrud.

Hallgeir Langeland i SV ser ingen grunn til å krangle.

– Det er tullete og unødvendig å sette alternativene opp mot hverandre. Tanken vår har hele tiden vært å bygge et nett i Norge som skal knyttes til et europeisk nett. Rekkefølgen det skjer i, er ikke så viktig, sier Langeland.