Munch-museet i Oslo til Venezia

Veneziabiennalen er verdens viktigste festival for kunst og arkitektur. Herreros Arquitectos og Munch-museet i Oslo er valgt ut til å ta del i årets utstilling "Common Ground", som handler om forholdet mellom arkitektur og andre fagområder.

Utvelgelsen bekrefter at det internasjonale arkitektmiljøet, ledet av Biennalens kurator David Chipperfield, anser Juan Herreros som en av nåtidens mest interessante arkitektene. Det viser også at de verdsetter hans bidrag til Munch-museet, som vil bli vist som et eksempel på hans "Dialogue Architecture".

- Dette prosjektet er det mest representative for denne visjonen. Det ville ikke eksistert uten deltagelsen fra et team bestående av lokale eksperter, sier Juan Herreros.

Den internasjonale paviljongen er hovedfokuset på Veneziabiennalen. Kun de arkitektene som er mest representative i den internasjonale sammenheng blir invitert til å delta. Prosjektet for Munch-museet i Oslo, kjent som "Lambda", ble valgt av en prestisjefyll jury i det som har vært den mest betydningsfulle arkitektkonkurransen de siste årene.

I sin vurdering har juryen lagt vekt på ulike styrker ved Lambdaprosjektet. Blant annet fokuserte de på merverdien museet vil gi til Munchs samling ved å sette utstillingen inn i en moderne setting, og hvor den besøkende er selve hovedpersonen. Juryen har også sett på hvordan utstillingen kan bygge et nytt urbant image for Oslo by, som fra nå av vil bli kjent internasjonalt for Bjørvikaområdet formet av operaen, Munch-museet og Deichmanske bibliotek. I følge arkitekten vil besøkende på Lambda-utstillingen ikke bare nyte Munchs ekstraordinære følsomhet, men de vil også kunne forstå omfanget av hans bånd til Oslo by.

David Chipperfield har valgt Herreros Arquitectos sin arbeidsmetode som et eksempel på at hver bidragsyter til prosjektet skal telle likt. I Lambda-prosjektet er rundt 50 spesialister, hvorav flesteparten nordmenn, involvert i et komplekst organisasjonskart. Dette organisasjonskartet vil også bli utstilt på Biennalen, som et bevis på at dagens design ikke kan unnfange de store prosjektene uten deltagelse fra et bredt spekter av ulike talenter som ofte ikke blir omtalt. Gjennom utstillingen ønsker Herreros Arquitectos å hylle en lang liste med spesialister som hadde erfaring og kunnskap om den lokale virkeligheten og som dermed gjorde det mulig å oppnå dette prosjektet.

Herreros Arquitectos vil stille ut sitt arbeid sammen med prestisjefulle arkitekter som tidligere har mottatt Pritzker prisen, Norman Foster, Zaha Hadid, Herzog&dMeuron, Jean Nouvel, Álvaro Siza med flere.

Biennalen varer fra 29. august til 25. november 2012.

Utstillingen «Common Ground» finner sted ved Central Pavillion of the Giardini i Venezia.