Sika med storsatsing på mørtel

– Nå når vi endelig har fått på plass et helhetlig mørtelprogram også i Norge, er det ingen som kan tilby et så bredt program til byggeindustrien som Sika, mener en stolt adm. dir. Jan T. Andersen i Sika Norge AS.

– Vi har jobbet med dette programmet i lang tid. Nå produserer vi et tilnærmet komplett program mørtler i Norge, men det har vært ganske krevende å tilfredsstille alle kvalitetskrav som er satt av vårt moderselskap i Sveits. Selvsagt måtte vi lage nye resepter tilpasset vårt lokale tilslag. Men dette måtte gjøres uten å endre for mye på profilen og egenskapene til de Sveitsiske “originalproduktene”. For to år siden sendte vi nedover prøver fra alle mørtelaktører i det Norske markedet. Omfattende analyser og benchmarking ble foretatt av vår lab i Zürich. Vi ville ikke etablere en ny mørtelserie på det Norske markedet hvis vi ikke samtidig kunne ha sikkerhet for å ha minst like gode eller bedre produkter enn de som allerede var i markedet. Vi skylder de mange kunder, og spesielt Einar Stange AS, som har vært med å teste og kvalitetssikre de nye produktene i Norge, en stor takk, sier Andersen i en melding fra selskapet.

- Når produktene endelig var klare måtte vi selvsagt bruke litt tid på å ferdigstille et forhandlernett, men også lokale HUBs, eller bufferlager, rundt om kring i landet. Dette er logistikk intensive varer som er dyre å flytte. Nå er alt på plass, og det er en glede å kunne vise til over 30 forhandlere på vår web side og i tillegg fem lokale HUBs (lager), sier han.

Disse ligger i forbindelse med deres samarbeidspartnere i hhv:
- Neumann Bygg , Kristiansand
- Plastron AS , Haugesund.
- Maxbo Proff , Bergen
- Gulvteknikk AS , Trondheim
- Stange Industrier Kilemoen, Hønefoss

– For større partier gjøres bestillinger som vanlig direkte hos Sika, med lokal utlevering, og for mindre leveringer håndteres alt av våre partnere. I løpet av året vil det tilkomme både flere forhandlere og et par nye HUBs slik at vi nå i hvert fall i hele Sør-Norge er godt dekket, sier Andersen.

– Produktene vi her snakker om inkluderer et komplett program fra B20 og B30 tørrbetong via alle typer puss- og muremørtler, KC mørtler, avrettingsmasser, membraner, flislim – og fugemørtel til mørtel for understøp og ekspanderende produkter. I disse dager ferdigstiller vi dessuten en nyutviklet boltemørtel og et par nye Monotopper og ekspansjonsmørtler. Vi kombinerer dessuten alle våre produkter med et “Sika Apotek” som består av tilsetninger av div fargestoffer, fiber og forskjellige additiver mot frost, vanntetting etc, sier han.

Et annet område hvor det var viktig for dem å differensiere seg på var selve forpakningen.

– Alle våre mørtler er pakket i sklisikker og solid plast. I tillegg til å forlenge holdbarheten med minst 50 prosent betyr dette et mye rensligere miljø for både forhandlere og brukere. Slutt med brekkasje og pulverstøv og søl i reoler og biler. Dessuten er produktene sikret mot regn og fuktighet og kan lagres mye enklere, mener Andersen.

– Nå er det altså slik at det Norske markedet kan karakteriseres som relativt modent på dette området. Når vi skal plassere 20 000 tonn med Sika mørtel i Norge, må dette gjøres i stor grad på bekostning av noen konkurrenter, sier Andersen.

– Hos Sika får du nå alt fra vanntetting i byggegropa til komplett mørtel og støpe program, alt i fuging, tetting og liming, byggeskum og vindsperrer, fasademaling, europas største gulvprogram, taktetting og membraner(herunder Sarnafild), samt Carbodur forsterkning , korrosjons- og brannmalinger med mer. Denne programbredden er utvilsomt en av Sika sine fortrinn, men samtidig en stor kommunikasjonsutfordring. Alt for mange kunder kjenner oss kun gjennom Sikaflex. I inneværende år leverer vi faktisk alt det ovennevnte til byggebransjen for godt over 200 millioner. Dette representerer en samlet vekst for alle avdelinger (bygg, distribusjon, betong, industri) på over 20 prosent i forhold til 2011 så utviklingen går i riktig retning. Mye av suksessen kommer fra vår nye prosjektavdeling, ledet av Bjørn Stockmann- antakelig kjent for mange. Hans avdeling sammen med gutta i bygg avdelingen, ledet av Ola Dalbakken, har fått et ordentlig fotfeste som prosjektleverandør til mange stor entreprenører og prosjekter. I dette segmentet vokser vi i år med 35 prosent målt mot fjoråret, og har du lyst til å være med på denne utviklingen så trenger vi flere prosjektselgere, utdyper Andersen.