Styrker satsingen på infrastrukturmarkedet

Etter oppkjøpet av VARDAK i fjor høst har den norske BIM-leverandøren Focus Software tatt et ytterligere grep om det kommunaltekniske VA-markedet. Nå tar selskapet sikte på å lede VA-bransjen inn i BIM-verden.

VARDAK, som er et kommunalteknisk produktbibliotek bygget opp gjennom 28 år av gründeren og ildsjelen Svein Asak, inneholder aktuelle produkttegninger fra ledende VA-leverandører. Produktbiblioteket skal være nyttig for detaljprosjektering av vann- og avløpsanlegg.

– I kombinasjon med AutoCAD er VARDAK blitt det mest effektive verktøy for å sammenstille rørarrangementer under utarbeidelse av målriktige detaljtegninger innen VA-prosjektering. Med rundt 600 brukere har VARDAK i løpet av årene nærmest blitt en defacto bibliotekstandard i det norske VA-markedet.De fleste firmaer som arbeider med detaljprosjektering av vann- og avløpsanlegg i Norge benytter VARDAK, sier Pål Eskerud i Focus Software

Nå satser det norske programvarehuset på å bringe VARDAK inn i BIM-verden. Focus Software utvikler og selger BIM-programvare både til den norske og svenske byggenæringen. Selskapet baserer sin DAK-virksomhet hovedsakelig på Autodesk-teknologi, og spesielt AutoCAD Civil 3D når det gjelder infrastrukturmarkedet, men har i flere år også forhandlet VARDAK.

– Vi har sett kvaliteten i bibliotekene med tilhørende program og er derfor svært fornøyd med å få VARDAK inn i produktporteføljen, sier Pål Eskerud– Dette gir oss muligheter til å videreutvikle programmet og sørge for best mulig samhandling mellom de nyeste versjoner av AutoCAD Civil 3D og våre egne VA-program. Svein Asak, som egenhendig har bygget opp VARDAK, er en naturlig del av videreutviklingen av neste generasjon VARDAK.

Etter at Autodesk lanserte AutoCAD Civil 3D i 2005 har Focus Software vært den største forhandleren av dette programmet i Norge. Focus utvikler også egne BA-applikasjoner tilpasset ulike fagbehov. Eksempelvis Focus Anbud, Focus Konstruksjon, Focus Arealplan, Focus RAT og Focus Civil Tools. Noen program står på egne bein, mens andre er basert på AutoCAD, AutoCAD Civil 3D eller Revit.

– Etter en vellykket lansering av AutoCAD Civil 3D-applikasjonen Focus CAT VA tidligere i år er oppkjøpet av VARDAK en naturlig utvidelse av vår satsing i VA-markedet, påpeker Eskerud.

– Etter ”niprogrammering” i hele vinter kunne vi endelig sette vårt eget stempel på ”nye” VARDAK i våres. I mars lanserte vi derfor Focus VARDAK 2012. Programmet hadde da fått 64-bit kode tilpasset AutoCAD 2012 og AutoCAD 2013 og nytt brukergrensesnitt, oppdatert produktbibliotek og oppdaterte tegningsfunksjoner, sier han.

Eskerud bedyrer at Focus VARDAK fortsatt inneholder alle de kjente bibliotekene og symbolene som gjennom 28 år er innarbeidet i bransjen.

– Vi har vært ydmyke i forhold til det gamle programmet og forsøkt å gjøre overgangen så enkel som mulig for brukerne. Samtidig har vi modernisert brukergrensesnittet i henhold til Autodesks nyeste designregler og trender, tilføyer salgs- og markedssjef Geir Støvern.

– Mange av produktene er nå i 3D og forberedt for BIM- og modelltankegangen, slutter daglig leder Pål Eskerud, som legger til at også leverandørene setter stor pris på nye Focus VARDAK.

– Det blir stadig viktigere også for produsentene at deres produkter blir tilgjengelig på en BIM-plattform.