Begeistret Bernander går for CraftEngine

Det vakte stor oppsikt da John G. Bernander nylig sa opp sin stilling som adm. direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

Hos Viking Heat Engines AS i Kristiansand vakte det begeistring at han blir med på laget som investor og adm. direktør i selskapet.

– Han blir noe mer enn bare adm. direktør Viking Heat Engines. Han blir en krumtapp i tenketanken Viking Development Group, som består av en kreativ og internasjonalt opererende gjeng med store vyer. Johnny har et nasjonalt og internasjonalt nettverk som sikrer oss et sterkere fotfeste og en større gjennomslagskraft når vi vil noe. Og det vil vi hele tiden. Akkurat nå har vi hovedfokus på CraftEngine – vårt småskala kraftverk som vi tror skal erobre verden, sier Tore Hansen-Tangen, mannen som har finansiert innovasjonen og utviklingen av CraftEngine, men som helst titulerer seg som sjuende far i tenketank-huset som sysselsetter 12 medarbeidere i Østre Strandgate i Kristiansand.

Han forteller engasjert om testene som pågår i Sverige. Resultatene er oppløftende, alt tyder på at Prototyp B som er produsert av AVL i Tyskland fungerer etter forutsetningene.

- Og det er ikke særlig overraskende ifølge Hansen-Tangen; det multinasjonale AVL-konsernet utvikler bilmotorer for Mercedes, Audi og Bugatti og andre motorer for det meste, fra gressklippere til fly.

– Dette er fantastisk spennende. Jeg er gammel nok til å tåle risiko, men samtidig såpass ung at jeg har nysgjerrigheten og entusiasmen i behold. Det startet med en rådgiverfunksjon i Viking for tre år siden. Den ble formalisert i fjor. Så ballet det på seg, jeg ble fascinert av en spennende gjeng som er opptatt av å skape noe nytt og revolusjonerende. Når nysgjerrige mennesker og risikovillig kapital møter miljøer med teknisk kompetanse, da lar jeg meg begeistre. Det er gøy å jobbe kreativt, og min erfaring er at man får mest til når man har det gøy på jobben, sier Bernander.

Han har satset en del av sparepengene og kjøpt seg inn med en halv prosent i selskapet. Han er ikke ansatt, men blir det man internasjonalt kaller management for hire, gjennom sitt eget selskap Tophdal.

– Jeg satser jobb, tid og penger på noe jeg tror på og brenner for. Tore Hansen-Tangen er en tøff, dristig og sjelden plante i finansfloraen – det burde hjembyen hans sette stor pris på. Han fortjener at CraftEngine blir en suksess.

– Og hvis det ikke blir det?

– Da kan jeg i alle fall se meg i speilet og si at jeg våget og forsøkte.

Bernander understreker at han ikke har teknisk kompetanse, men legger til at han likevel ikke er i tvil om at CraftEngine innebærer at en stor, innovativ terskel er passert. En maskin som med lav varme fra sol eller biomasse kan produsere varme, kulde og strøm.

– Den er ikke større enn et hybelkjøleskap og hvis den leverer det testene indikerer kan vi stå overfor en kommersiell suksess i land som vil gjøre seg mindre avhengig av fossilt brennstoff. Eller i områder som ikke har tilgang til strøm. CraftEngine representerer ny, miljøvennlig teknologi, den kan bli nøkkelen til et nytt og bedre liv for mange mennesker, og den har potensial til å bli god butikk. Det er en uimotståelig cocktail, sier Bernander.

Han gleder seg til at testene snart er fullført, slik at de første industrielt produserte maskinene kan kjøres i ulike pilotprosjekter. Han tror at det vil ta to år før det er snakk om storskala produksjon og salg av CraftEngine til en pris på anslagsvis 10.000 Euro.

Interessen er stor, ikke bare fra småkommuner og strømløse hytteområder. De siste par ukene har representanter fra multinasjonale konserner i Asia og USA besøkt AVLs testlaboratorium i Sverige for å vurdere om CraftEngine kan passe i deres portefølje.