Ingen søppelstreik

Det er likevel ingen fare for at søppel vil flyte etter at partene sent torsdag kveld og natt til fredag kom til enighet i meklingen for renovasjonsbransjen.

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) kom like før klokka tolv til enighet om en avtale innen renovasjon av husholdningsavfall.

En streik her ville fått store konsekvenser for store deler av Sør-Norge og deler av Nord-Norge.

Da klokka nærmet seg 2 natt til fredag ble det løsning også på området industrirenovasjon. Dermed blir det heller ingen streik innen dette området, som ville ha fått store konsekvenser for industri og næringsliv spesielt på Vestlandet.

Avfallshåndteringen på oljeraffineriet Mongstad i Hordaland ville for eksempel stanse opp ved en arbeidskonflikt.

Rimelig fornøyd
Hovedtrekkene i meklingsløsningen for dem som jobber innen renovasjon av husholdningsavfall, innebærer et generelt lønnstillegg til alle på 1,25 kroner, et lavtlønnstillegg til alle på 3 kroner, økning av minstelønnssatsene til 150 kroner og heving av fagbrevtillegget til 12 kroner.

– Vi skulle gjerne sett en større økning av både minstelønn og generelle tillegg, dette er jo en bransje med et meget lavt lønnsnivå. Men alt i alt er dette en avtale vi kan leve med, sier forbundsleder Roger Hansen i NTF.

Innen industrirenovasjon er også det generelle lønnstillegget på 1,25 kroner, det gis et kompetansetillegg på 6 kroner, minstelønna heves også her til 150 kroner mens fagbrevtillegget ender på 9 kroner.

– Vi er rimelig fornøyd med å ha fått til en såpass kraftig økning av minstelønnssatsene, men hadde gjerne sett at det generelle tillegget hadde vært noe større. Nå vil alle de som har spesielle krav til kompetanse, få en bra heving av kompetansetillegget, et tillegg som mange av våre medlemmer vil nyte godt av, sier 2. nestleder Torbjørn Reigstad i NTF.

Frontfagene
Begge overenskomstene inneholder dessuten de samme bestemmelsene som ble fremforhandlet i frontfagene vedrørende korte velferdspermisjoner, pappapermisjon ved fødsel og bruk av vikarer og innleid arbeidskraft.

Forslagene skal nå ut til uravstemning blant NTFs medlemmer.