Regjeringen vil ha mer trebruk

Landbruks- og matdepartementet har bedt Statsbygg om å utrede bruken av tre i offentlige bygg.

Utredningen skal gi et kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvordan det offentlige kan bidra til å øke bruken av tre.

Utredningen skal være ferdig 1. mars 2013, og Statsbygg inviterer til oppstarts- og fagseminar tirsdag 4. september 2012, skriver departementet på sine nettsider.

- Økt bruk av tre i nye og rehabiliterte bygg bidrar til reduserte klimautslipp. Det er derfor viktig at offentlige byggherrer har kunnskap om dette og kan gå foran med gode eksempler i form av miljøvennlige bygg med utstrakt bruk av tre, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

- For å få fortgang i dette arbeidet har jeg derfor i samarbeid med Fornyings- og administrasjonsdepartementet bedt Statsbygg skaffe til veie et kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvordan det offentlige kan bidra til å øke bruken av tre. Analysen og resultatene vil være viktige for hvordan staten bør tenke miljøvennlige bygg generelt, sier Slagsvold Vedum.

Oppdraget er forankret i Meld.St.9 (2011-2012) om landbruks- og matpolitikken, som ble behandlet av Stortinget 12.april 2012. I meldingen heter det at ” staten, fylkeskommunen og kommunen som utbyggere kan bidra til mer klimavennlige bygg blant annet ved valg av materialer og energiløsninger”.

Utover å danne et kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvordan det offentlige kan bidra til økt bruk av tre og mulige strategier for dette, vil utredningen gi oversikt over klimaeffekter ved bruk av tre i bygg, vurdere miljømessige konsekvenser ved økt bruk av tre i offentlige prosjekter, beskrive bruk av tre i enkelte andre land og markeder, beskrive dagens hindringer og særlige utfordringer for mer bruk av tre i offentlige bygg samt utdype om det offentlige kan bidra til nye innovasjonssystemer rundt bruk av tre.

Som en opptakt til utredningsarbeidet ønsker Statsbygg dialog med forskningsmiljøer, byggenæringen, treindustrien og det offentlige virkemiddelapparatet. Statsbygg arrangerer derfor 4. september 2012 et oppstarts- og fagseminar der interesserte parter inviteres til å komme med innspill. Det vil også være mulighet for å melde seg på med korte innlegg.