Peab vurderer egen yrkesfagskole

Etter modell fra Peab i Sverige, går den norske delen av entreprenørkonsernet svanger med tanker om å starte en egen privat yrkesfagskole.

– Erfaringene med Peab-skolene i Sverige har vært svært gode, og det er noe vi også vurderer som en mulighet for Norge, sier administrerende direktør Petter Moe i Peab i Norge.

Peab-skolen i Sverige er et videregående utdanningstilbud innenfor bygg- og anlegg. Skoletilbudet har eksistert siden 2006, og finnes i dag i fem svenske byer. Skolene, som utdanner snekkere, murere, anleggsarbeidere og betongarbeidere, har rundt 400 elever. Under utdanningsperioden, får elevene praksistid på en Peab-arbeidsplass.

– Privatskolene drives med offentlig støtte, og plukker ofte opp skolelei ungdom som sliter med motivasjonen og som står i fare for å droppe helt ut av skolesystemet, sier Petter Moe.

Peabskolene tilbyr også egne forberedende kurs for ungdommer som ikke har kvalifisert seg til videregående utdanning på ordinært vis.

– I nært samarbeid med foreldrene, er det lagt opp til et praktisk utdanningsløp som har gitt svært gode resultater, sier Moe.

Drar nytte av skolen allerede
Allerede i dag høster det norske selskapet frukter av den svenske modellen.

– Vi har en del svenske yrkesarbeidere hos oss, og flere av dem er dyktige håndverkere som har fått utdanningen sin gjennom Peab-skolen, sier Petter Moe.

Men når en Peab-skole eventuelt blir en realitet i Norge, tør ikke Moe å spå. Foreløpig nøyer han seg med å si at det er noe som ligger i ”pipelinen”.

– Men det er ikke sikkert dette trenger å være en rendyrket Peab-skole. Det kan tenkes at dette er et skoleopplegg som flere aktører i næringen kan samarbeide om. Vi er åpne for å se på løsninger, om det er interesse for det ellers i bransjen, sier Petter Moe.

Lang vei å gå
Samtidig vet både han og HR-direktør Tom Arne Grødtlien at det er et langt lerret å bleke, før en slik skole kan opprettes.

– Vi ser at det vil ligge en politisk utfordring her. Det er ikke alltid like rett frem å starte private skoler i Norge. Men vi har tro på at konseptet kan fylle et viktig i hull det norske skolevesenet, og erfaringene fra Sverige gjør at vi mener dette er noe man bør vurdere også i Norge, sier Tom Arne Grødtlien.

Ja fra departement
Kunnskapsdepartementet sier det er fritt fram for Peab å etablere en yrkesskole i Norge om de ønsker det. 

– I Norge har vi fri etableringsrett på videregående-nivå for private tilbydere. Det betyr at Peab vil kunne etablere en skole etter svensk modell i Norge, uten å ha offentlig godkjenning, sier statssekretær Elisabet Dahle (Sv) i Kunnskapsdepartementet.

Ingen offentlig støtte
Men statlig pengestøtte for en privat yrkesfaglig skole kan Peab ikke regne med å få.

– I privatskoleloven stilles det strenge krav til hvilke skoler som får offentlige tilskudd. Kriteriene er knyttet til religion, pedagogiske alternativ, samt små og verneverdige fag. En Peab-skole slik den er bygget opp i Sverige, vil ikke komme inn under kriteriene, sier Dahle.

– Det betyr at dere er positive til løsningen så lenge Peab betaler for det selv?

– Vi er glade for gode bidrag til utdanningstilbudet for våre ungdommer, spesielt innen områder der samfunnet har store rekrutteringsbehov. Samtidig er vi selv opptatt av å styrke og videreutvikle det offentlige tilbudet. Private skoler skal ikke være en hvilepute, men et supplement til det offentlige, sier Elisabet Dahle.

Les mer om skole og ungdomsrekruttering i Byggeindustrien nr 11 som er ute torsdag 23. august.