Stor suksess med Barnas Byggeskole 2012

Også i sommer har NCC arrangert sommerskole for åtte til tolvåringer. Håpet er i løpet av en morsom uke å skape en interesse for bygg- og anleggsfag. Kanskje den treningen i praktisk arbeid som de får under kyndig veiledning er det første steget til økt rekruttering i byggenæringen?

‒ Dette er det sjuende året på rad vi arrangerer Barnas Byggeskole her i Norge. I tillegg til Oslo er det tilsvarende byggeskoler i vår regi også i Trondheim, Drammen og i Sverige, forklarer en entusiastisk prosjektleder for byggeskolen, Trude Wetaas i NCC.

‒ Målet vårt er å øke interessen rundt bygg- og anleggsfag på et tidlig tidspunkt. I løpet av disse årene er det ca. 1000 barn som har deltatt. Det hadde vært artig å finne ut om noen faktisk har tatt steget inn i byggenæringen i voksen alder, fortsetter ildsjelen.

Populært tiltak
Byggeskolen er populær og det er av praktiske årsaker satt et tak på 50 barn, med tilhørende ventelister. I år ble byggeskolen arrangert på Bryn skole, og det er elever herfra og barn av NCCs egne ansatte som har fått lov å være med. Skolen varer en uke, og det er et mangfoldig aktivitetsprogram elevene skal få boltre i. Den dagen Byggeindustrien var på besøk var innsatsen upåklagelig.

Får verktøyet
Iført gule arbeidsantrekk i barnestørrelser fra Blåkläder og med NCC-logoer, holdt en gruppe på med å snekre og male krakker og fuglekasser. Verktøykassene, med de mest grunnleggende verktøyet, var i flittig bruk. Utstyret som de får utdelt kan sikkert komme til nytte i heimen også, det får elevene nemlig beholde etter at byggeskolen er ferdig.

Gapahuk
En annen gruppe hadde denne dagen gjort en innsats for skolehagen. En velvoksen gapahuk med plass til 30 elever har vært hovedprosjektet i år. Den er solid laget i malmfuru, og kommer garantert til å bli brukt når dette skoleåret er i gang, og sikkert i flere år fremover.

‒ Det dreier seg om å skape en interesse for håndverkerfagene også, ikke bare for de teoretiske fagene. De får en praktisk tilnærming ved at elevene faktisk får bruk for det de lærer på skolen, den matematikken de kan blir viktig å bruke når det skal måles opp materialer og snekres gapahuk, sier Wetaas.

NCC har et velvoksent apparat rundt arrangementet, med kyndige aktivitetsledere og veiledere i fagene. HMS og miljøbevissthet får også fokus.

Programmet elevene får bli med på er mangfoldig. En dag var Byggeskolen på besøk hos NCC Roads i Drammen der de fikk lov å være med på å legge asfalt. NCC velger samarbeidsskoler i områder der konsernet har engasjementer i. Det er i høy grad tilfellet for NCC i området Bryn / Helsfyr. Derfor fikk elevene også være med å legge ned grunnsteinen til NCCs nye hovedkontor i Østensjøveien 27.