Tvisten mellom Store Norske og LNS er løst

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS og entreprenørselskapet LNS (Leonhard Nilsen & Sønner AS og datterselskapet LNS Spitsbergen AS) har inngått en forliksavtale som avslutter alle krav og motkrav etter at Store Norske terminerte avtalen med LNS pr 1. september 2011.

LNS mente at termineringen var uberettiget, og reiste voldgiftssak med krav om å få

gjenoppta arbeidet for Store Norske i Svea, samt erstatning for økonomisk tap, Store Norske fastholdt termineringen, og varslet krav om tilbakebetaling av en del av det vederlag Store Norske tidligere hadde betalt til LNS.

Forliket går ut på at begge parter frafaller sine krav uten betaling den ene eller annen vei. Det er dessuten avtalt at Store Norske kjøper LNS' bygningsmasse og maskiner i Svea for 60 millioner kroner. Beløpet er høyere enn LNS' bokførte verdi, men lavere enn hva det ville ha kostet Store Norske å gjenanskaffe disse driftsmidlene, som er nødvendige for driften i Svea.

Partene er ved forliket enige om å legge historien bak seg og rette blikket fremover. Dette innebærer at Store Norske, i samsvar med sitt grunnleggende prinsipp om

konkurranseutsetting av oppdrag, vil vurdere nye tilbud fra LNS på lik linje med tilbud fra andre leverandører.