Nytt stort forsknings- og innovasjonssamarbeid

I høst starter et nytt stort forsknings- og innovasjonssamarbeid.

Prosjektet går over fire år og vil følge sentrale byggeprosjekter som bedriftene samarbeider om eller er sentrale i.

Følgende partnere fra BAE-næringen, forskning og utdanning samarbeider i NFR-prosjektet "Samhandling i byggeprosesser, med BIM som katalysator" (Innovasjonsprosjekt i næringslivet – BIA):

* Skanska Norge AS (prosjektansvarlig)
* Statsbygg
* Multiconsult AS
* Link Arkitektur AS
* Forskningsstiftelsen FAFO
* SINTEF Byggforsk
* NTNU Fakultet for arkitektur og billedkunst

Prosjektet søker allerede nå etter PhD-kandidater som skal knyttes til prosjektet. Les mer om dette her

Prosjektgruppen finpusser i disse dager opplegget før oppstart og signerer kontrakten med NFR i september.

Det ambisiøse målet med prosjektet er å "utvikle og etablere prosesser og samhandlingsmodeller understøttet av BIM får å øke verdiskapningen i byggeprosjekter, byggebransjen og egne bedrifter."

Problemstillinger prosjektet vil blant annet se på hva skal til for å planlegge, prosjektere og produsere bygg med høy kvalitet mer effektivt, uten feil og til rett tid? Hva krever dette av de involverte når det gjelder kompetanse, samarbeid og omstillingsevne? Hva er effektene av å innføre nye BIM-understøttede prosesser og samhandlingsmodeller? Hvilke utfordringer gir BIM-bruk i iterative, uforutsigbare og ikke-lineære prosesser? Hva slags muligheter gir integrerte samhandlingsmodeller og trimmet prosjektering og produksjon?

Den tverrfaglige kompetansen som prosjektgruppen representerer vil dekke både sosiale, teknologiske, prosessuelle og organisatoriske forutsetninger for god implementering og bruk av BIM, og studere/påvirke hvordan bruk av BIM i sin tur bidrar til samhandlingen mellom aktørene i fasene fra programmering via prosjektering til utførelse og ferdigstillelse.

Kai Haakon Kristensen, Skanska Norge AS, skal lede prosjektet.