Beboere tapte i retten må betale 1 million

Beboerne i Ladegårdsgaten 64-76 i Bergen ble tirsdag i Gulating lagmannsrett dømt til å betale en million kroner i sakskostnader til Bergen kommune mens tingrettens erstatningsbeløp på 80 millioner kroner ble underkjent.

Frifinnelsen av kommunen vil få store økonomiske konsekvenser for de 38 saksøkerne i boligselskapet som i stedet for å kunne dele et erstatningsbeløp på 80 millioner nå må ta en regning på en million for kommunens sakskostnader.

Saken startet for over tre år siden, da 15 leiligheter måtte fraflyttes på grunn av rasfare, melder bt.no. Beboerne varslet søksmål mot kommunen i september 2009. De mente kommunen forårsaket bygningsskadene ved bygging av en vanntunnel i 1997-98.

Lagmannsretten kom fram til at det var de skadelidte, boligselskapet og aksjonærene, som har bevisbyrden. Lagmannsretten mente den hadde et bedre faktisk teknisk grunnlag for å vurdere saksforholdet enn tingretten hadde, fordi Bergen kommune engasjerte et tverrfaglig team av eksperter som har gjennomført adekvate undersøkelser siden tingretten traff sin avgjørelse.

Retten la mer vekt på dette teamets vurderinger enn de ekspertene partene har engasjert.

Det var i 2009 beboerne fikk beskjed om å evakuere på grunn av rasfare. Siden har de kjempet for å få erstatning for store setningsskader i leilighetene. Nå er altså tingrettens erstatninger satt til side, og beboerne må selv bekoste utbedringen av leilighetene gjennom boligselskapet.