HM Kong Harald besøkte Lærlingeskolen

Hans Majestet Kong Harald stiftet mandag nærmere bekjentskap med Lærlingeskolen i Lofoten, som har oppsiktsvekkende resultater å vise til - lite frafall og topp karakterer på sitt første kull med avgangselever.

Lærlingeskolen i Lofoten drives i regi av Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO). Lærlingeskolen har i år uteksaminert 28 elever, der 24 har fått karakteren 6, og resten et snitt på 5.7.

– Dette er resultater vi er svært stolte av, sa direktør for NESO, Ruben Jensen, til Hans Majestet Kong Harald.

– Vi har også minimalt med frafall. Vi har et mål om at frafallet skal være under ti prosent. Til sammenligning har den offentlige skolen i Nord-Norge et frafall på 45 prosent i byggefagene, oppyste Jensen.

Før orienteringen fikk elever ved Lærlingeskolen demonstrert noen av sine ferdigheter for kong Harald, som tok seg god tid til å snakke med Lærlingeskolens elever. NESO hadde etablert egne stands med elever ved Lærlingeskolen som demonstrerte noen av teknikkene innen fagene murer, betong, taktekking og tømring for kongen.

Etter dette passerte kong Harald rekken av elever som stod oppstilt og ventet på at han skulle passere på vei inn i til orienteringen i Aust Lofoten vgs i Svolvær. Også her tok Kongen seg god tid til å snakke med flere av elevene. Hans Majestet Kong Harald signerte også en byggeplasshjelm for NESO, som skal henges i glass og ramme i NESOs lokaler.

Lærlingeskolen skiller seg fra den offentlige skolen på flere punkter. Blant annet har elevene praksis fra dag 1, og lønn under hele skoletiden fra sin lærlingebedrift. Avgangselev Simon Aronsen fra Sortland fikk spørsmål fra Kong Harald om hva som var bra med Lærlingeskolen.

– Jeg svarte at det er at vi har praksis fra første dag. Og at det er det jeg har lært mest på. Kongen sa seg enig i dette, sier Arnsen.

Kong Harald slo opp latterdøra flere ganger under samtale med avgangselev Odd Magne Fagerland fra Harstad, som påsto at puss av mur, som han demonstrerte, var å regne som kunst.

– Reslutatet blir aldri helt likt fra gang til gang, poengterte Fagerland.

NESOs Lærlingeskole, som drives i samarbeid med Aust-Lofoten vgs, er åpen for elever fra hele landet. NESO driver også samlingsbaserte skoletilbud for baser, formenn og prosjektledere, og vil fra høsten av også starte klasser på Gardermoen.