Storbrann i søppel i Stavanger

Ingen skal ha blitt skadd i søppelbrannen i Stavanger natt til tirsdag, men de materielle skadene kommer godt over 60 millioner kroner.

Brannen i gjenvinningsanlegget til Westco natt til tirsdag er den største i Stavanger-området på lang tid. Det brant i 200 tonn søppel som skulle vært fjernet mandag ettermiddag.

Westcos bygning er totalskadd, og ifølge Aftenbladet vil det koste 60 millioner å reise et nytt bygg. I tillegg kommer utgifter til å erstatte maskiner og spesialutstyr som er ødelagt inne i bygget.

Fasade fjernet
Da brannen var under kontroll tirsdag formiddag ble fasaden på bygget fjernet for å luftet ut og fjerne de ulmende restene av 200 tonn utbrent søppel, forteller fagleder Sven Kåre Hagevig ved Brannvesenet Sør-Rogaland til NTB.

Han opplyser at det har vært flere branntilløp i anlegget tidligere.

– Selvantennelse i husholdningsanlegg er heller ikke uvanlig, men det er for tidlig å si om det var årsaken denne gangen, sier Hagevig.

Hallen skulle egentlig ha vært mandag ettermiddag.

– Egentlig skal hallen være tom etter hver arbeidsdag, men fordi et av transportbåndene var i stykker mandag, ble søppelet liggende, sier Hagevig.

Politiet i Sandnes vil forsøke å komme til bunns i hva som er skjedd.

Giftig gass
Det dreier seg om vanlig husholdningsavfall som papp og plast, som kan avgi giftige gasser. Brannvesenet har derfor anbefalt folk i nærheten å holde seg innendørs inntil videre og holde vinduene lukket.

Selv om røyken var blitt lysere tirsdag formiddag, var forurensningen så ille at byggene i nærheten ikke kunne bruke ventilasjonsanleggene, det gjaldt blant annet Statoil og Aibel. Ingen skal ha blitt skadd i brannen.

Storutrykning
Brannvesenet ble varslet en knapp time etter midnatt – 00.56. De rykket ut med 50 mann og jobbet intenst med å hindre at brannen spredte seg til nabobygninger. Ved 8-tiden var flammene under kontroll og etterslukking i gang med bistand fra Sivilforsvaret. Tirsdag ettermiddag var dette arbeidet fremdeles i gang.

Planen er å få gravd i haugene med brennende avfall, få på vann og så frakte avfallet med lastebiler til et depotanlegg i Eigersund, melder Stavanger Aftenblad.