Bilia Hamar

Bilia Hamar

Sted: Furnes ved Hamar

Prosjekttype: Bil- og verkstedanlegg for Bilia Personbil

Prosjektkostnad:
42 millioner kroner

Areal: 2700 kvm

Byggherre: Olrudgruppen

Totalentreprenør: Ø.M. Fjeld

Arkitekt, RIB og RIBr:
Sweco, avd. Gjøvik

Underentreprenører/leverandører: Elektro: EET AS, avd. Storhamar Elektro - Rørlegger: Knut Malmberg - Ventilasjon: Techno Team Prosjekt - Grunnarbeider: Hulleberg & Bø - Stålkonstruksjon: Armec - Fasade og blikk: Elverum Blikkenslagerverksted - Taktekker: Ing. Per Kvernmo - Glass- og alu.fasade: Profilteam - Fliser: Mestermur - Maling: Gulvsystemer - Himlinger og systemvegger: Moelven Nordia - Parkett: ParkettPartner - Porter: Crawford Norge - Lås og beslag: Lås & Sikring - Ståldører og brantettting: Firesafe - Innvendige dører: AT tre - Byggevarer: Optimera - Kjøkken: Norema - Gulvstøping: Solli Gulvstøping - Armering: Smith Stål - Ferdig Betong: Betong Øst - Grunnisolasjon: Brødrene Sunde - Rullegitter: Nor-Safe - Byggvarme: UCO.

Bilia Personbil AS sitt nye anlegg på Hamar er bilforhandlerkjedens første i energiklasse A.
- Vi har bygget nytt og smart og har redusert eiendomskostnaden vår med over 20 prosent, sier Bilias plassjef Odd André Borg.

I vår kunne Bilia Hamar flytte fra sine gamle og lite energivennlige lokaler i Hamar sentrum til et splitter nytt bilanlegg i den nye bilbyen i Furnes. Anlegget er det andre Nordens største bilforhandlerkjede bygger etter sin nye bilforhandlermodell og det er det første Bilia-anlegget som tilfredsstiller kravene i energiklasse A.

– Bilia sitter på en del anlegg som ikke er tidsriktige og de samsvarer ikke med hvordan bilprodusentene ønsker at vi skal fremstå i markedet. På Hamar har vi nå fått på plass et flott, nytt og fleksibelt A-klasse bygg tilpasset markedet vi er i, sier Borg og kommer nærmere inn på bilforhandlermodellen de har utviklet i forbindelse med satsingen på nye og mer moderne bilanlegg. 

– Bilforhandlermodellen forteller hvordan vi kan konfigurere bilanleggene våre slik at de ivaretar interessene til fabrikantene, og ikke minst er det en modell for hvordan vi kan drive en bilforretning på en god og fleksibel måte. Det første prosjektet Bilia bygde etter den nye standarden ligger på Gjøvik. Vi har nå tatt med oss det beste fra Gjøvik og videreutviklet konseptet ytterligere på Hamar. Hamar-anlegget er også cirka 30 prosent større en det anlegget vi ferdigstilte på Gjøvik i 2010, opplyser Borg.

Ø.M. Fjelds første
Bilia leier det nye bilanlegget av Olrudgruppen AS som er prosjektets byggherre. Sweco Norge AS på Gjøvik har vært både arkitekt og byggeteknisk rådgiver i prosjektet og byggearbeidene er utført i totalentreprise av Ø.M. Fjeld AS. Anlegget har et areal på 2700 kvadratmeter og den totale prosjektkostnaden ligger på 42 millioner kroner. Ø.M. Fjelds totalentreprisekontrakt hadde en verdi på 30,7 millioner eks. mva.

Ole-Jo Engelstad, prosjektleder for Ø.M. Fjeld, forteller at bilanlegget er det første A klasse bygget de har på CV-en.

– Vi synes ikke det har vært veldig mye mer krevende å bygge et A-klasse bygg. Det vi har merket det mest på er fokuset på kuldebroer, tette skjøter og gjennomføringer. Ellers sørger generelt gode energiløsninger for at dette har blitt et A-klasse bygg, sier Engelstad og trekker blant annet frem glassfasader med u-verdi på rundt 0,8 og ikke minst er det bygget et varmepumpeanlegg som henter jordvarme fra fem 225 meter dype borehull.  

Suverent fornøyd
Ole-Jo Engelstad mener det har vært et spennende, men meget hektisk prosjekt som de måtte ferdigstille på 135 arbeidsdager. Ifølge Engelstad har et meget godt samarbeidsklima i prosjektet vært avgjørende for å klare den korte byggetiden.

– Vi har hatt et godt samarbeid med både Olrudgruppen som byggherre og Bilia som leietaker. I tillegg har vi hatt meget samarbeidsvillige og godt innstilte underentreprenører og leverandører, skryter Engelstad.

Bilias plassjef Odd André Borg bekrefter det gode samarbeidet og vektlegger at de er suverent fornøyd med Ø.M. Fjeld som totalentreprenør. 

– Bilia har opplevd samarbeidet med Ø.M. Fjeld som spesielt godt. Det er liten tvil om at det har vært krevende å få dette prosjektet på plass i løpet av 135 dager med de kravene Bilia har stilt. Ø.M. Fjelds positivitet, evne og ikke minst vilje til å tilpasse seg endringer vi har kommet med underveis har vært helt spesiell. I tillegg har de hatt stort fokus på detaljer i sluttfasen og det tror jeg bidrar mye til at vi opplever kvaliteten på bygget som god, sier Borg.

Videre samarbeid?
Takket være solid innsats på Hamar ønsker Bilia at Ø.M. Fjeld også blir med når det skal konkurreres om bilforhandlerkjedens neste nyanlegg i Tønsberg. Et eventuelt oppdrag i Vestfold-byen blir i så fall et stykke unna det Ø.M. Fjeld normalt regner som sitt nedslagsfelt.

– Vi ønsker å følge kundene og har sagt til Bilia at vi kommer til å gi pris på jobben. Det vil imidlertid forutsette at vi for en periode flytter noen funksjonærer og en liten gruppe med håndverkere til Tønsberg, sier Dag Stenersen, regionsleder for Ø.M. Fjeld Hamar.

Prosjektleder Ole-Jo Engelstad tror både Bilia og Ø.M. Fjeld kan dra fordeler av et videre samarbeid.

– Etter dette prosjektet kjenner vi Bilias ønsker og krav og vi vet vi samarbeider godt. Vi må riktignok gjøre gode innkjøp i et område vi normalt ikke opererer, men det skal vi klare, sier han.

Gode tider for Hamar-avdelingen
Ifølge Dag Stenersen er Ø.M. Fjelds regionkontor på Hamar inne i en god periode med stor ordrereserve. Entreprenørbedriften holder for tiden på med blant annet nye Elgstua hotell på Elverum, de skal bygge Vestad skole på Elverum, de skal i gang med Nestlé-kvartalet på Hamar for Utstilingsplassen Eiendom og de er i gang med et nytt bilbygg for

Olrudgruppen på nabotomta til Bilia Hamar.

– Vi er med på det som skjer både i privat og offentlig sektor og vi føler vi er konkurransedyktige. I fjor omsatte Hamar-avdelingen for 100 millioner kroner og vi hadde et pent lite overskudd. I år vil vi nærme oss 200 millioner i omsetning og vi vil fortsatt ha solid vekst og utvikling i Hamar-regionen, konstaterer Stenersen. Han understreker at målsettingen er å være den ledende aktøren i området.

– Hele Ø.M. Fjeld har en målsetting om å omsette for omkring 1,2 milliarder kroner innen 2015. Hamar-avdelingen skal da stå for en vesentlig del av totalomsetningen, avslutter Stenersen.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter