Odontologen

Odontologen

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad:
852 millioner kroner (2011-kr)

Bruttoareal: 15.000 kvm

Byggherre: Statsbygg

Prosjektledelse: Rambøll

Prosjekteringsledelse: Multiconsult

Prosjekteringsgruppekoord: Sweco

Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekt

Landskapsarkitekt: Link Landskap

Fremdriftsplanlegging: OEC

Hovedbyggeleder: Fylkesnes

Systemkoord: Cowi

Entr.råbygg: LAB Entreprenør

Entr.tett hus og innv.arb: Skanska

Rådgivere: RIB: Stormorken og Hamre (nå Cowi) - RIV: MEK-Consult - RIE og RIAku: Sweco - RIGeo: Multiconsult - RIBr: Firesafe - Reguleringsarkitekt: Asplan Viak Bergen - Dagslyskonsu-
lent: Barbara Matusiak - Romdatabase: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Rivning: PeWE Entreprenør - Pele-
fundamentering: Fundamentering - Gulvstøp: Hummervoll Industribelegg - Metallarbeider: Johs Alsaker - Tak-
tekking: Mestertak Bergen - Sedum-
tak: Bergknapp - Solavskjerming: Celsius - Dører: Innomhus - Porter: Crawford - Ribber på østfasade: Sigurd Opheim - Fast bygginnredning, tekjøkken og toaletter: Idema - Dental innredning: Norsk Dental Depot - Lab innredning: Torsvik Trevare - Innv tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Dører, Himlinger og snekkerarbeid (elementvegger): Innomhus - Tømrer, utv plater: Fjell Blikk - Terrazzo: Respo Entreprenør - Systemvegger, kabinvegger, toalettvegger og datagulv: Acusto - Maler og byggtapetserer: RSV Maling & Gulv - Mur og flis: Veidekke Entreprenør - Rør-legger: Oras - Elektro: Profitek - Ventilasjon: GK Norge - Kjølemaskineri: Fläkt Woods - Vakuumsug anlegg: Dental Miljø Teknikk - Brannisolering: Keafer Construction - Lås og beslag: Møller Undall - Storkjøkken: Metos - Heiser: HK Service - Anleggsgartner: Svein Boasson - SD-anlegg/automatikk: Schneider Electric

Etter to og et halvt års byggetid er den 15.000 kvm store Odontologen på Årstad i Bergen tatt i bruk.

Onsdag 14. august ble bygget offisielt åpnet av kunnskapsminisiter Kristin Halvorsen og helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

852 millioner kroner
Odontologen har to etasjer under bakken og fire over. Bygget har to hovedinnganger; studenter og ansatte skal gå inn fra sør og pasienter og andre besøkende fra nord. Tiltakshaver er Statsbygg. Bygget er tegnet av Kristin Jarmund Arkitekter AS og ført opp i 20 entrepriser. LAB Entreprenør har ført opp råbygget, mens Skanska Norge har utført tett hus og innvendige byggearbeider. Svein Boasson AS har opparbeidet uteområdene. Bygget har kostet 852 millioner kroner inkl.mva.

174 tannlegestoler
Prosjektleder Jo Lang-Ree i Statsbygg forteller at bygget er dimensjonert for 260 ansatte og 286 studenter.

– Daglig vil 400 pasienter bli behandlet. Budsjett for brukerutstyret er på 164 millioner kroner og omfatter blant annet 174 tannlegestoler, digital røntgen og CT maskin. Det er klinikk i første og andre etasje, kontorer og administrasjon i tredje og forskningsareal og laboratorium i fjerde.

Vedlikeholdsvennlig
Bygget er tilnærmet rektangulært, men er delt opp i flere bygningskropper. Bærende konstruksjon består av plasstøpte kjerner, stål og betongelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har glasskledning, dels med klart glass og dels med pastellfarget glass. Mellom hovedbygget og Årstadveien ligger det fire små bygg, kalt tenner, med hvit pusset overflate. Det er terrasso på gulvene i vrimleareal og trapper, vinylbelegg med hulkiler i klinikkene og linoleumsbelegg i kontorene. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Et telt (WPS) var spent over bygget i byggefasen. Det holdt regn ute og ga sikker fremdrift.

Materialvalg er gjort ut fra hensyn til renhold, vedlikehold og levetid. Bygget har trelags aluminiumsvindu. Gulvmaterialene er robuste og enkle å holde rene. Ytre overflater er antigraffiti behandlet. Bygget er ført opp etter Tek07, men universell utforming er etter Tek10, så langt det har vært mulig. Sorteringsgrad for byggavfall er cirka 80 prosent.

Odontologen har vannbåren oppvarming med radiatorer. I vrimlehallen i første etasje er det gulvvarme. Byggets energimål per kvadratmeter per år er 180 kWh. Det er ni balanserte ventilasjonsanlegg i bygget. I laboratoriene er det balansetrykk. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Mot sør og vest er det solavskjerming med utvendige persienner. I byggets to underetasjer er det plass til drøyt 100 biler. Elbiler har egne ladestasjoner.

Holdt fremdrift og budsjett
Jo Lang-Ree forteller at med 20 byggherrestyrte entrepriser har fremdrift og koordinering vært krevende.

– Vi har holdt fremdrift og budsjett, noe teltet over bygget har bidratt mye til. Koordinering og samarbeid har vært røde tråder i byggeprosessen. Inntil 200 bygningsarbeidere har vært på byggeplassen samtidig. Vi har passert 400.000 arbeidstimer og har ikke hatt noen fraværsskader. Med 20 entrepriser har planlegging, koordinering og brukermedvirkning vært lærerikt i dette prosjektet.

Hovedbyggeleder Ronny Abrahamsen fra Fylkesnes AS trekker frem rivning av det miljøfarlige bygget som stod på tomten og oppføring av et teknisk avansert bygg som kompetansegivende.

Norges mest forurensete bygg
PeWe Entreprenør fra Porsgrunn rev det gamle bygget for preklinisk institutt som stod der Odontologen er oppført. Oddvar Steinholt i PeWe Entreprenør forteller at bygget var det mest forurensete i landet.

– Det rommet store mengder asbest, PCB, PAH, kvikksølv og bly.

Ifølge Steinholt skjedde rivningen i tre faser.

– Først ble bygget tømt for møbler og løsøre. Så ble alle farlige materialer fjernet. Til slutt ble bærekonstruksjonen revet. Vi brukte vanlig planleggingsverktøy. Før bygget ble tømt ble det miljøkartlagt av Hjellnes Cowi. Under rivningen måtte vi foreta tilleggskartlegging siden vi avdekket mer miljøfarlig avfall.

Rivningen startet i juni 2009 og ble fullført ved juletider samme år.

– Da aktiviteten var å på topp hadde vi 20 mann på byggeplassen. Vi brukte spesialrivemaskiner med langbommer og tygge- / knuseutstyr og stålsakser og selvfølgelig personlig verneutstyr. Vi hadde et veldig godt og konstruktivt forhold både til byggherren og til naboene. Den største utfordringen var de store mengdene med miljøfarlig avfall. Rivningsarbeidene ble utført uten fraværsskader.

Jaws 5
Sivilarkitekt Annema Selstrøm i Kristin Jarmund Arkitekter AS forteller at arkitektkontoret vant en arkitektkonkurranse om prosjektet med et forslag kalt Jaws 5.

– Et viktig arkitektonisk grep er de skrånende glassfasadene på øst- og vestsidene av bygget. De skråstilte veggene går igjen inne i fellesområdene i den østlige delen av bygget. Det har vært krevende at vi ikke har tegnet odontologibygg tidligere, samt at både bygget og tekniske installasjoner er meget avanserte.

Stor betongjobb
Prosjektleder Jarle Hus i LAB Entreprenør forteller at LAB har ført opp råbygget og i tillegg utført en del tilleggsarbeid.

– Vi startet i mars 2010 og var ferdige i februar 2011. Arbeidet var utfordrende siden byggetiden var kort og vinteren 2011 var svært kald. Vi hadde en stor betongjobb med kjernene i bygget. Resten av bærekonstruksjonen er i stål og hulldekker. Vi var cirka 40 mann i snitt her under byggingen. Arbeidet gikk flott og vi hadde ingen fraværsskader.

Intensivt byggeri
Prosjektsjef Kjell Roar Nordvik i Skanska Norge sier at Skanska hadde entrepriser på tett hus og innvendige bygningsmessige arbeider.

– Vi startet i august 2010 og var ferdige til påske i år. Den største utfordringen har vært at bygget har mange spesielle detaljer og avanserte tekniske installasjoner. Prosjektet har vært godt prosjektert av arkitekt og rådgivere, noe som har gjort det mulig å bygge rasjonelt. Da aktiviteten var på topp hadde vi 150 medarbeidere på byggeplassen. Vår anleggsleder Torodd Langeland har mye av æren for at vi har holdt fremdriften og budsjettet, til tross for mange endringer underveis. Vi har lagt ned 250.000 arbeidstimer på bygget uten noen skader. Odontologen har vunnet Statsbyggs Den gylne hjelm for beste HMS på byggeplass.

God stemning
Prosjektleder Sigurd Boasson hos Anleggsgartnermester Svein Boasson AS forteller at bedriften har lagt ned et omfattende arbeid i uteområdene ved odontologen.

– Vi har lagt ned 1.430 kvm granittsteinsbelegg, lagt 1.700 kvm plen på rull, plantet 42 trær, laget 722 kvm bed med stauder, lagt ned 550 meter kantstein av granitt, bygget en betongmur mot Årstadveien, bygget 250 kvm granittforblending, granittmurer, betongmur, trapper, bastioner og et treamfi. Vi har også laget overvannsystem og lagt trekkerør for belysning. Arbeidet startet sist vinter og ble fullført til åpningen av bygget. Oppdraget har bydd på flere store utfordringer, som betongmuren mot Årstadveien, tilkomst og produsere et så stort uteområde med full drift på byggeplassen. Vi har hatt 15 egne anleggsgartnere og sju fra underentreprenører her i snitt. Kontraktssummen er cirka 16,5 millioner kroner eks mva. Odontologen har vært et interessant prosjekt med god stemning. Dialogen med byggherre, entreprenører og landskapsarkitekt har vært veldig god.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter