Plassen

Plassen

Sted: Molde

Prosjekttype: Kulturbygg

Total byggekostnad: 187 millioner kroner + tomt og opparbeidelse

Totalentreprenør: Brødrene Røsand

Byggherre: Molde kulturbygg

Prosjektleder/byggherreombud: EPRO

Arkitekt: 3XN, København

Rådgivere: RIB, Geoteknikk: Norconsult - Rådg. for Norconsult RIB: Consulentpartner - SØK: Asplan Viak - RIBr: Sweco - Akustikk: Cowi

Underleverandører/leverandører: Graving: Storvik Maskin - Spuntarbeid: Skjelbostad Sveis - Betongarbeid: Rekdalbygg, Christie & Opsahl, ACOM (gulvstøp) og egenproduksjon - Prefab. betong: Spenncon og Skjelbostad Sveis - Stålkonstruk-
sjoner: DS Stålkonstruksjon - Mur- og flisarbeider: Murmester Terje Kvalvaag - Natursteinarbeid: Naturstein Montering - Parkett: ABS Parkettgruppen - Snekkerarbeid: Stavik Trevare - Lås og beslag: Norsk Låsservice - Taktekking: Takservice - Blikkenslager: SG Metallteknikk - Trapper og rekkverk: Midthaug - Glassarbeid: Glassmester Anton Solbjør - Maler- og beleggsarbeid: Malermestrene BMV - Himlingsarbeid: Byggmontering Møre - Fast inventar: Westad Storkjøkken, Grande Trevare, Moen Bomiljø, Helge Norli - Rør: Flataker VVS - Branntetting: Brannsikring Nordvest - Tekniske fag: Istad Tekniske - Transportanlegg: Systemheis - Betongsaging: Krisiansund Byggservice – Byggevarer: Optimera

Det nye kulturbygget Plassen i Molde fikk en storstilt åpning 14. juli. Det er et mulighetenes hus som nå står ferdig i Rosenes by.

– Et godt samarbeid mellom mange aktører har vært avgjørende for å få dette til, sa kulturminister Anniken Huitfelt under åpningen.

I Molde har det vært mye diskusjon både om plassering og navn på nybygget. Blant folk flest har oppfatningen vært at bygget er altfor bortgjemt, plassert i en bakgård i sentrum.

Brukerne er derimot godt tilfreds både med bygg og beliggenhet. Brukerne er de fem kulturinstitusjonene Molde Bibliotek, Moldejazz, Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen og Møre og Romsdal kunstnersenter.

I likhet med plasseringen har navnet Plassen vært gjenstand for adskillig debatt. Ikke alle likte et navn som ga assosiasjoner til en husmannsplass for dette flotte bygget. Men Plassen sto stormen av og de fleste har innfunnet seg med at bygget blir liggende der det ligger og at navnet vil forbli Plassen i all framtid.

I bygget er det, i tillegg til bibliotek over tre etasjer, kontorer, kantine og kafé, en teatersal med 240 seter, flere mindre lokaler for konserter og øvinger og egne verksteder for teatret. Utendørs er det én stor konsertarena på taket og to mindre i trappeområdene på byggets østside. Det er også tilrettelagt for uteservering på taket mot Sandveien.

Prosjektleder for totalentreprenør Brødrene Røsand AS i Averøy, Ingvar Storvik, har ledet utbyggingen med stø hånd. Han sier til Byggeindustrien at det har vært et både spennende og utfordrende prosjekt.

– Vi har bygd et moderne teaterbygg. Det er en utfordring som sjelden byr seg. Her er det installert utrolig mye, stillegående teknologi og gjort bygningsmessige grep som ikke er dagligdagse, sier Storvik.

 Luftinntaket
Spesielt utfordrende har også den trange byggeplassen vært. Tomta var i utgangspunktet liten og vanskelig, med store høydeforskjeller. Det ble spuntet hele veien bak bygget mot Sandveien. En konsekvens av at det var trange forhold er ventilasjonssystemet i bygget og plasseringen av trafoen. Det var ingen fasade der trafoen kunne plasseres. Den ble derfor lagt i gata i Sandveien. Det var heller ikke plass for tradisjonelle luftinntak. Luftinntakene er derfor lagt i opptrinnene i den store trappa som forbinder Gørvellplass og Storgata med Sandveien.

– Det var eneste måte å få dette til på når vi ikke kunne montere inntaksrister i fasaden, sier Storvik.

Store og brede trappeanlegg preger bygget både utvendig og innvendig. Det er mulig å komme inn i huset på tre ulike nivåer. Dette gjør det praktisk for rullestolbrukere, som kan gjøre det samme valget som vanlig gående når de skal besøke biblioteket, en konsert eller et teaterstykke – til tross for alle trappene. Innvendig er det heis, men parkeringsplasser i underetasjen ble det tidlig satt strek over. Parkering var ønsket, men pengene manglet.

Gir muligheter
Når nybygget ligger der det ligger, i bakgårdsområdet på Gørvellplass, er det flere av gårdeierne som ser muligheten for å «åpne opp» butikkene sine mot det nye kulturbygget. Det kan fort bli et spennende, tett myldreområde i bysentrum dersom det blir sperret for biltrafikk.

Bygget er i hovedsak reist i plasstøpt og prefab betong. Mange mener at et såpass flott bygg burde vært enda mer påkostet innvendig. Standarden er nøktern, spesielt i foajéområdet. Spilekledningen forsvant ut. Det er malt direkte på betongen.

Over teatersalen er det et konsertområde som har plass for 5 - 600 mennesker utendørs. Hvis så mange mennesker beveger seg i takt med musikken, ville lyden normalt forplante seg inn i huset. Det ville ha gjort det umulig å kjøre en teaterforestilling samtidig som det foregikk en konsert på taket, noe som kan være aktuelt om sommeren. Derfor måtte bæresystemet for teatersalen skilles fra resten av bygget. Teatersalen har en helt frittstående bærekonstruksjon. I tillegg skulle rytmiske laster kontrolleres. En egen konsulentrapport om dette tilsa en dimensjon på hulldekkene på HD 500. Selv i parkeringshus er det ikke vanlig å bruke mer enn HD 400.

Teatersal og bibliotek
Teatersalen er utstyrt med teknisk avansert utstyr og er blant de mest moderne vi har i Norge og Norden når det gjelder mulighetene for lysstyring og stillegående sceneskift. Teatersalen er nybyggets hjerte, der det ikke bare er stilt strenge krav til moderne teknologi og akustikk, men også til publikums opplevelse av intimitet. Det er brukt amerikansk eik som spilekledning, som definitivt bidrar til denne intimiteten i salen. Trematerialene er bearbeidet av en lokal bedrift, Stavik Trevare, og er gitt brannbeskyttende overflatebehandling.

Av de 240 sitteplassene i teatret er 207 i salen og resten på balkongen.

Den andre store funksjonen er biblioteket. Biblioteket legger beslag på nesten halvparten av det innvendige arealet i nybygget. Biblioteket er åpnet opp mot foajeen og hovedinngangen til nybygget med en interntrapp som gjør det enkelt å finne fram og komme til og fra.  Biblioteket i Molde blir mye brukt og har en stadig gjennomstrømming av folk og vil bidra til å gi huset liv mellom teaterforestillinger og konserter.

Biblioteket har nå fått flere, nye spesialavdelinger, blant annet for barn med eventyrsofa, ungdom og lokalhistorie

Trangboddhet

Det er valgt elkjele for oppvarming med ferdig forberedt tilslutning for fjernvarme. En varmepumpeløsning, som i det lange løp ville ha vært en lønnsom investering, ble valgt bort på grunn av investeringskostnaden.

De tekniske rommene i bygget er svært små og preget av at plassen i Plassen egentlig har vært altfor liten i utgangspunktet.

– Istad Tekniske AS har gjort en god jobb med installeringen av teknisk utrustning på en særdeles beskjeden plass, sier Storvik.

Han mener at kontrakten ble inngått på et tidspunkt som var særdeles gunstig for byggherren, i 2009 da mye sto i stampe på bygg- og anleggssektoren her i landet som en følge av finanskrisen. Tre entreprenører kjempet om jobben og anbudene var tilnærmelsesvis like.

– Vi vant med en pris som var noe lavere enn vi kunne ha tenkt oss, sier Storvik.

Han forteller at byggeprosessen har gått etter timeplanen. Det meste har vært på plan fra start til mål.

Fornøyd
Ordfører Torgeir Dahl i Molde er blitt en fornøyd eier av et flott bygg, sammen med Teatret Vårt og Moldejazz. Han sier at den egentlige anleggskostnaden er nærmere 250 millioner kroner når tomt og opparbeidelse av tomt er med. Kommunen har tatt halvparten av den totale kostnaden.

Arkitekt Jan Ammundsen i 3XN i Danmark var spesielt imponert over steinarbeidene som er gjort på bygget da Byggeindustrien snakket med ham på åpningsdagen, 14. juli.

– Vi har forsøkt å skape fysiske rom som gir muligheter der mennesker møtes. Arkitektur skal være med og forme folks adferd, sier Ammundsen.

Han mener at bygget har et godt nivå over seg. Institusjonspreget er unngått, selv om nøkternheten har preget gjennomføringen av byggeprosessen. 

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter