Verdalsøra barne- og ungdomsskole

Verdalsøra barne- og ungdomsskole

Sted: Verdal

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
210 millioner kroner

Bruttoareal: 12.600 kvm

Byggherre: Verdal kommune

Totalentreprenør:
NCC Construction

Prosjekteringsleder: Rambøll

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt: Kjellaug Jule Landskapsarkitekt/Solem arkitektur

Rådgivere: RIB: Trønder-plan - RIV: UnionSetsaas og VVS norplan - RIE, RIGeo og RIBfy: Rambøll - RIBr, RIAku og RISamf: Multiconsult - Rådg. lås og beslag: Beslag og Sikkerhetsråd-
giveren

Underentreprenører/leverandører: Parkettleverandør: Woodfloor - Parkettlegging: Gulvfabrikken - Oppmåling: Vitec - Rivning: AF Decom - Grunnarbeider: Røstad Maskin - Betongelementer: Contiga - Betongsaging: Kålen Betongsaging - Tynnavretting: RS Gulv - Festemidler: Motek - Trapper, rekkverk: Stav Stålindustri - Smedarbeider: Røra Mekaniske - Lettak: Masonite Lättelement - Taktekking: Mestertak - Glass- og aluminium: Profilteam - Glass, fasade: Daaland Glass og Fasader - Vinduer: Lian - Persienner: Fasade Produkter - Dører: SSC Skellefteå - Blikkenslager: Blikk og Ventilasjon - Utv tømmer: Presis Bygg - Skillevegger, flerbrukshall: Scandisport - Foldevegg scene: Trysil Byggprodukter - Bassenginnredning: Klubben - Renseanlegg basseng: Pahlen - Systemhimlinger: Trøndelag Bygg- og Systemhimling - Maler: Edvardson og Bergsmyr maleservice - Flisarbeid: Mur og Puss - Rørlegger: Union Setsaas - Elektro: ElektroEksperten - Ventilasjon: ACT - Branntetting: Kaefer Construction - Branngardin: RH prosjekt - Lås og beslag: Møller Undall - Ledelinjer, skilt: GV Reklame - Kjøkkeninnredning: HTH - Kantinekjøkken: Metos - Lab innredning: ST Skoleinventar - Heis: Star lift - Anleggsgartner: Kjell Lian - Asfalt: NCC Roads - Byggevarer: XL- bygg GTS

NCC Construction har ført opp et bygg som rommer Verdal barneskole, Verdal ungdomsskole, Verdal Svømmehall og Ørahallen.

Bygget er på totalt 12.600 kvm har og dels en og dels to etasjer. Det er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i totalentreprise av NCC Construction. Tiltakshaver er Verdal kommune. NCCs kontraktssum er på 210 millioner kroner eks mva. Byggestart var i juni 2010. Deler av bygget ble tatt i bruk i januar i år, resten ble fullført til skolestart.

Store forventninger
Skolene er bygget opp som baseskoler der hvert årstrinn har egen inngang, eget klasserom og egne grupperom. Alle elvene har egne skap. Det skal ikke brukes yttersko inne i skolebygget, noe som bidrar til bedre inneklima og et enklere renhold.

De to skolene ledes av hver sin rektor; Kjartan Høstland på ungdomsskolen og Håvard Holmen på barneskolen. Høstland forteller at det er 415 elever på ungdomsskolen og 390 på barneskolen. De to skolene har henholdsvis 65 og 55 ansatte.

– Vi har mange og store forventninger til det nye bygget, først og fremst at det er funksjonelt for de oppgaver og den pedagogikk vi baserer oss på.

Svømmehallen inneholder et 25-meters basseng med seks baner og to stupetårn og et barnebasseng. Ørahallen er en flerbrukshall for ulike ballspill.

Utenfor bygget er det lekeplasser og idrettsanlegg med kunstgressbane, ballbinge, løpebaner med plass for lengdegrop og høydestativ, baner for sandvolleyball, basket og håndball og skateanlegg. Det skal komme en klatrevegg. På vest og nordsiden av skolen er det parkeringsplasser med plass til 114 biler.

Flat tomt
Anleggsleder Hans Magnus Møllersen i NCC Construction forteller at tomten er flat og på 41 mål.

– Grunnen består av sand i de øvre lag med silt under. Vi har laget flere jordhauger elevene kan leke på. En gravhaug på tomten er tatt vare på.

Tre fløyer
Bygget har T-form med tre fløyer. En fløy inneholder ungdomsskolen, en barneskolen og en svømmehallen og flerbrukshallen. Bærende konstruksjon består av stålsøyler, ståldragere og hulldekker. Taket i flerbrukshallen bæres av gitterdragere. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene har enten platekledning med ribber av royalimpregnert tre utenfor eller royalimpregnert trepanel. De fleste gulvene har industriparkett. Flerbrukshallen har sportsgulv. De fleste veggene er faste og er av gips og stålstender. Bygget har stor grad av systemhimlinger. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Det er lagt stor vekt på å bruke varige, solide materialer som krever enkelt vedlikehold og som har enkelt renhold. Ved hver inngang er det store rister utenfor bygget og tepper som skal fange opp støv rett innenfor. Tiltakshaver har inngått vedlikeholdsavtaler med parkettlegger og anleggsgartner. I bygget skal alle bruke innesko. Hele bygget har universell utforming.

92 prosent sorteringsgrad
Skolene har vannbåren oppvarming med varmt vann fra en lokal varmesentral basert på pellets. Beregnet energiforbruk i skoledelen er 103,4 kWh. for flerbrukshallen og svømmehallen er tallene henholdsvis 104,8 og 207,6 kWh. Samlet U-verdi for vegger og tak er som følger: skoledel: 0,16 og 0,10, for flerbrukshall: 0,13 og 0,10, for svømmehall: 0,21 og 0,14. Vinduene har en U-verdi på 1,12 i skolefløyen, 1,6 i flerbrukshallen og 1,07 i svømmehallen. Bygget er trykktestet og har en luftveksling per time på 0,4 for skoledelen, 0,5 for flerbrukshallen og 0,3 for svømmehallen.

Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget har sentral driftskontroll og er fullsprinklet. Øst-, sør- og vestsiden har solavskjerming med sensorstyrte utvendige persienner. Sorteringsgraden for byggavfall er 92 prosent, noe Hans Magnus Møllersen forklarer med god opplæring og god planlegging fra starten av prosjektet.

– Vi har sortert i 19 ulike fraksjoner. Den største utfordringen i prosjektet var at utomhusentreprenøren gikk konkurs, noe som medførte forsinkelser. Jeg synes arkitekten fortjener skryt for gode løsninger, sier han. De hadde ingen fraværsskader blant bygningsarbeiderne, og en blant transportørene, på grunn av manglende bruk av hansker.

U-form
Sivilarkitekt Gunnar Næss i Link Arkitektur sier at det arkitektoniske hovedgrepet var å gi bygget en form som gjør det lesbart hvilke funksjoner som er i bygget.

– Både barneskolen og ungdomsskolen har en u-form med teorirom mot yttersiden og grupperom mot de åpne og innbydende fellesarealene i midten. Trespilene i fasaden skal sile lyset. Okerfargen på dem minner om gammel landlig trehusbebyggelse. Gjennom en åpning utenfor kantinen får man godt utsyn til kulturlandskapet rundt skolen. På spørsmål om hva som var den største utfordringen i prosjektet, svarer Næss muntert at det var å vinne arkitektkonkurransen.
Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter