Bakke skole

Bakke skole

Sted: Kløfta

Prosjekttype: Barneskole

Bruttoareal: 6.500 kvm

Byggherre:
Ullensaker kommune, Utbygging

Totalentreprenør: Agathon Borgen

Kontraktssum eks. mva:
85 millioner kroner

Arkitekt: Sweco avd. Romedal

Rådgivere: RIB og RIBR: Sweco - Rådg. universell utforming: Universell Utforming - RIG: Løvlien Georåd - RIB stål og RIBR (UKPR): Høyer Finseth - RIA: Reinertsen - RIV: ÅF-Consult (rør), Sprinkler Service (sprinkling)

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og asfaltarbeider: Nordby Maskin - Oppmåling/stikking: Geoplan Øst - Stålarbeider: Åkrene Mek Verksted - Prefab betong: Spenncon - Takelementer: Lett-Tak Systemer - Tømrerarbeider: STS Bygg - Malerarbeider: Maler Service - Rør: A. Halvorsen og Sønn - Automatikk: Johnson Controls Norway - Elektro: Romerike Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Maskiner og utstyr: BAS Maskinutleie - Branntetting: Firesafe - Foldevegger: GHV - Byggevarer: Maxbo Proff - Himlinger: Modulvegger - Tak og membran: Takservice - Lås og beslag: Lås & Sikring - Vinduer: Nordvestvinduet - Gipsmontasje: Gipsplatemontasje - Glass og aluminium: Elverhøy - Blikkenslager: R.S Blikk og miljømontasje DA - Innedører: Swedoor Jeld-Wen - Fasader: Cembrit

Etter en større utvidelse og en omfattende rehabilitering er Bakke skole på Kløfta endelig tatt i bruk igjen av elever og ansatte. Også det tilstøtende K-bygget, med svømmehall og gymsal, har fått en etterlengtet oppgradering.

Bakke skole var moderne nok da den sto ferdig i 1970. Men etter hvert som krav til bygninger, innemiljø og ikke minst nye læringsformer har hatt en rivende utvikling, har derimot den gamle skolebygningen hatt store problemer med oppfylle sine forpliktelser.

‒ Skolen var trang, den var slitt og med nesten fraværende ventilasjons-
muligheter. Ikke minst manglet vi spesialrom, grupperom og gode personalrom for lærere og ansatte, sier rektor Mette Caspersen.

‒ Da det ble besluttet å gjøre noe med skolen la vi til grunn tre forutsetninger. Vi ville ha nytt amfi med mye dagslys, skolen skulle være fargerik og vi ville ha et eget bibliotek. De ansatte bidro med forslag som ble lagt i en idéboks. Vi har vært med på å påvirke hvordan skolen skulle være, noen av forslagene ser vi jo igjen nå, forklarer Caspersen.

Agathon Borgen AS fikk totalentreprisen til en verdi av 85 millioner kroner eks mva, og kunne starte opp i mars 2011. I tillegg til å totalrenovere og bygge fullstendig om den eksisterende skolen som omfattet 3.200 kvm, skulle det også henges på en ny fløy på 3.300 kvm fordelt på fire etasjer. Entreprisen omfattet også nødvendige oppgraderinger i K-bygget (K for kroppsøvingsbygg) som har en gymsal i første etasje og en 25 meters svømmehall og garderober i underetasjen.

Hengende dekker
‒ Tomta har store høydeforskjeller, og innledningsvis var det krevende grunnforhold. Vi fikk utfordringer med kvikkleiren og fundamenteringen. Kvikkleiren ligger et lite stykke under fundamentene, men det var viktig å ikke komme borti kvikkleirelommene ved utgravingen. I bygget for øvrig var det her som det ofte er med rehabiliteringer; det er ikke alltid kartet stemmer med terrenget når man begynner å avdekke flatene. De eksisterende dekkene var tynne, og hadde en del heng. De ville ikke tilfredsstille kravet om slette gulv, og ville også skape problemer for nye skillevegger med lydkrav. Dekkene måtte forsterkes med karbonfiberbånd for å tilfredsstille nåtidens krav, sier prosjektleder i Agathon Borgen,

Jan-Olof Olsson, om dekkene som kun var mellom 12 og 13 cm tykke.

Agathon Borgen renset ut alt i det gamle bygningskroppen, inn kom nye tekniske anlegg, nye vinduer og fasadeplater. Standarden var TEK 10, som blant annet legger sterke føringer på universell utforming. Utendørs ramper, størrelser på toaletter, oppmerksomhets- og farefelter i er noen stikkord.

‒ Det var en del jobb med å få dette på plass. Det er krav både til mønster og farge, men de få produktene som er på markedet i dag gir forholdsvis lite å velge blant. Å få stor nok kontrast, og med farger som man ønsker å bruke i forhold til fargene i resten av bygget, var ikke alltid lett å finne, sier prosjektleder Ole Christian Bovolden i Sweco Norge, avd. Romedal. Sweco har hatt både RIB-ansvar og vært arkitekter i detaljeringsfasen.

K-bygget
‒ Kommunen hadde sett at det var behov for en stor rehabilitering av dette bygget, men økonomiske årsaker tilsa at det kun var det nødvendige som skulle gjøres. Opprinnelig skulle vi legge nye fliser på gulvet og en ca. en meter høy flisbrystning på veggene, samt male vegger og tak. Deler av det tekniske skulleogså byttes, også nytt vannrenseanlegg. Etter anbefalinger fra flere ble det allikevel bestemt at mer omfattende tiltak måtte gjøres, sier Olsson.

Større oppgradering
Resultatet var ny membran og fliser i bassenget, nytt ventilasjonsanlegg, nytt lysanlegg og utvidete vannavrenningsrenner. Nytt vannrenseanlegg har økt kapasiteten til å kunne betjene flere badende, fra 30 til 50 badende pr. time. Dette 25 meters bassenget betjener også den nærliggende Vesong ungdomsskole, foruten at det er kommunens eneste konkurransebasseng for aktive svømmere.

Gymsalen har i hovedsak kun fått nye flater og nytt gulvbelegg, i tillegg til mer lys og nytt ventilasjonsanlegg.

‒ Utfordringen her var garderobene i underetasjen der det er forholdsvis lave himlingshøyder, det ble løst med en utstrakt bruk av firkantrør i ventilasjon. Her var det opprinnelig arealer for bomberom, som la til grunn mange av de premissene for korridorsoner og trange døråpninger vi finner her, sier Bovolden.

Barneskolen har fått det amfiet de hadde behov for, også et mindre utendørs amfi som ligger utenfor arealene til SFO i første etasje. Kommunen har investert mye i oppgraderte uteområder med nye lekeapparater. Bakke skole huser også helsestasjon og kulturskole som er åpen ettermiddag og kveld.

– Vi merker økt befolkningsvekst, og rekrutterer elever både fra de nye boligfeltene, men også fra eldre hus som tas over av yngre barnefamilier. Vi er ca. 40 ansatte på skolen, og 361 elever i år. Men skolen er dimensjonert for ca. 500 elever, så vi er godt skodd i noen år fremover, avslutter rektor Caspersen.
Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter