Ole Deviks vei 6

Ole Deviks vei 6

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 15.500 kvm

Byggherre: SPG Ole Deviks vei AS
(Søylen Eiendom og Scandinavian Property Group)

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
200 millioner kroner

Arkitekt: Link Arkitektur

Koordinering tekniske fag: Itech

Rådgivere: RIB og RIBR: Rambøll - Jordskjelvanalyse: NGI - RIG: Sivilingeniør Hans Petter Jensen - RIE: RIE Consult - RIV: UnionConsult - RIA: Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenører/leverandører: Betongskjæring: Drillcon - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Branntetting: Kaefer Construction - Byggevarer: Optimera - Dører innvendig: Swedoor - Elektro: Lefdal Installasjon - Fasader: Profilteam - Fliser: Fagflis - Fuging: Øyan & Schie - Gesimstekking: Protan Tak - Gulvsparkling: Hæhre Gulvstøp - Gulvbelegg: ATG - Heismontasje: Otis - Innredningsarbeider: Bærum Byggmontering - Lettakelementer: Lett-Tak Systemer - Lås og beslag: Trioving - Maler: A. R. Malerteam - Porter: Windsor - Rør: NVS - Rekkverk: EMV og Frech Mek Sveiseverksted - Solskjerming: Denorma Krone - Utstyr: Ramirent - Storkjøkken: Maestro - Stål/ prefab råbygg: Kynningsrud prefab - Ståldører: Daloc Norge - Ståldører montasje: Firesafe - Taktekking: Icopal Tak - Vask og byggvask: Total renhold - Ventilasjon: Bryn Byggklima - Vinduer: Lian

Søylen Eiendom bygger seg opp på stadig attraktive Bryn i Oslo. I et nært samarbeid med Veidekke Entreprenør kan Søylen overfor nye leietakere nå skilte med et nytt kontorbygg på 15.500 kvm.

Bryn – Helsfyr har lenge vært et svært ettertraktet område for nye kontoretableringer, både innen statlig og privat sektor. Søylen Eiendom, og resten av markedet, har fortsatt stor tro på denne delen av hovedstaden. Det nye kontorbygget er nærmeste nabo til to veletablerte kontorbygg, samt gjenstående del av et revet hus på til sammen ca. 19.000 kvm. Dette eies sammen med medeier av nybygget, Scandinavian Property Group (SPG).

Flere runder
Prosjektet hadde vært gjennom noen runder tidligere, uten at igangsetting den gang ble funnet økonomisk forsvarlig.

– Bygget var i utgangspunket planlagt med to parkeringsetasjer. Men med svært dårlige grunnforhold måtte vi ha kjørt på med spunting rundt hele byggegropa og kalkforsterking. Det var ikke regningssvarende, forklarer prosjektleder Bjørn Einar Smith i Veidekke Entreprenør.

Ga ny pris
Søylen Eiendom, Veidekke og Link Arkitektur var sammen om å etablere motemagasinet Eger midt i Oslo, og inngikk på ny et samarbeid for å få dette kontorbygget opp å stå.

– Etter at det var foretatt flere kostnadsbesparelser tok vi igjen kontakt med Søylen i 2008 og ga dem en pris på 200 millioner kroner. En pris Søylen syntes var interessant nok for å kunne inngå kontrakt. En av suksessfaktorene var at Link har vært med på laget hele veien, sier Smith.

Ryddet opp
‒ Det forelå en godkjent rammetillatelse til et første utkast, men nå var det snakk om en ganske stor omarbeiding av prosjektet; med kun en parkeringsetasje, og med færre sprang i fasadene. Det var i første rekke en del konstruktive grep i samarbeid med Veidekke der vi fikk ryddet opp i bærekonstruksjonen. Det er fremdeles sprang, blant annet i inngangspartiene og i den inntrukne toppetasjen. Besparelsene har vært en utfordring, men også et spennende stykke arbeid å få til et fasadeuttrykk som ikke er veldig monotont og kjedelig. Innenfor et relativt enkelt budsjett, har vi hatt et godt samarbeid med Veidekke for å få det til, bekrefter Morten Staubo i Link Arkitektur.

Med kun et par ukers margin var rammetillatelsen i ferd med å utgå etter treårsfristen, men aktørene rakk akkurat å starte grunnarbeidene i desember 2010. Etter at to eldre lagerbygg ble revet, skulle nybygget kobles mot et eksisterende kontorbygg som har en større REMA 1000-butikk i første etasje. Også dette bygges disponeres av Søylen Eiendom.

‒ Den var en stor utfordring å omrokkere og skaffe nye lokaler til leietakerne. REMA hadde naturlig nok et stort behov for å opprettholde driften av butikken med lagerarealer i hele byggeperioden. Derfor anla vi et midlertidig kjøle – og fryselager på sørsiden som siden ble revet. Butikkarealene ble betraktelig utvidet og legger også beslag på deler av første etasje i nybygget, forklarer prosjektleder i Søylen Eiendom, Thomas Helliesen.

‒ Bygget står på peler til fjell, med en snittlengde på noen og førti meter. Besparelsene vi gjorde er i første rekke å gå fra plasstøpt betong til prefabelementer, og således optimalisere spennvidden for hulldekker. Nå er det lagt opp etter moduler på 2,40 meter. Bygget er forberedt for cellekontorer, men er fleksibelt og kan med enkle grep få helt nye planløsninger, sier anleggsleder Ole Christian Stav.

Ole Deviks vei 6 er todelt med fløyer og kjerner på hver side av nedkjøringen til parkeringsetasjen. Veidekke valgte å begynne med den delen som ligger inn mot Alnabanen først. Av sikkerhetshensyn var det gitt et 10-ukers forsprang, slik at alle hulldekkene var på plass før tømrerne inntok arenaen. På ytterveggene ble det brukt fasadeklatrere.

‒ Den vertikale fremdriften gjør at vi blir helt ferdige felt for felt i fasadene. I forhold til ordinære stillaser er det både fordeler og ulemper, men vi opplever at trøkket på fremdriften blir bedre. Her var fasadene fine og ukompliserte, så bruken av fasadeklatrere var besparende for oss, sier Stav.

To på plass
Med fellesområder, fire fulle kontoretasjer og en inntrukket femteetasje med kantine er arealet på 12.300 kvm, i tillegg til parkeringsarealene under bakken. Hver av de nokså like etasjene fra andre til og med fjerde etasje er på ca. 2.400 kvm. I skrivende stund er to store selskaper inne som leietakere. Det største, Advania, var en forutsetning å få på plass for å kunne initiere prosjektet. Advania og Omron deler fjerde etasje. De vil sammen med kommende leietakere også dele kantinen i femteetasje, som har direkte utgang til en stor og solrik takterrasse med utsikt mot byen.

Fasadene
‒ I den felles bestrebelsen vi hadde med Veidekke for å kunne bygge mer rasjonelt og kostnadseffektivt valgte vi Cembrit som fasadeplater. Denne type kledning brukte vi også på Nydalen skole. Der hadde vi skaffet oss god erfaring ved at vi så den fungerte både teknisk og estetisk. Fasadesystemet er relativt variabelt, men med samme gjennomgående prinsipp hele veien. Cembrit hadde også god oppfølging i designprosessen med å påpeke viktige momenter i denne perioden. Det bør også nevnes at det utførende tømrerlaget gjorde en god jobb med å følge opp de intensjonene som lå til grunn, sier Staubo.

‒ Prosjektet har vært en ønskedrøm. Vi la fram en konkret pris overfor Søylen som vi ble enige om. Det er morsomt å kunne starte et prosjekt der vi i fellesskap kan se løsninger, utvikle det og gjøre det mer rasjonelt. Det var jo litt laber aktivitet i byggenæringen på den tiden, så vi hadde også anledning til å gjøre gode innkjøp, sier Smith.

– Det er bevegelse i markedet, og vi er stadig i dialog med interesserte leietakere. De lave byggekostnadene vi har hatt, vil selvfølgelig også avspeile seg i leieprisene. Her i Ole Deviks vei 6 kan vi tilby arealer for mellom 1.650 og 1.800 kroner kvm. Det er godt under snittprisen for topp moderne lokaler i dette området, bekrefter Helliesen i Søylen Eiendom.
Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter