Tårnhaven

Tårnhaven

Sted: Hamar sentrum

Prosjekttype: 25 leiligheter og parkeringskjeller

Prosjektkostnad inkl. mva:
88 millioner kroner

Entreprisekostnad inkl. mva:
58 millioner kroner

Bruttoareal: 4550 kvm

Utbygger/prosjektutvikler/prosjektledelse: Utstillingsplassen Eiendom

Totalentreprenør: Martin M. Bakken

Arkitekt: ASH Arkitekter

Rådgivere: RIB: BraCon - RIE: Ing. Hallås Lillehammer - RIV: Aalerud

Underentreprenører/leverandører: Rørlegger: YC Rør - Elektro: Edvardsen Elektro - Ventilasjon: YIT - Heis: OTIS - Rive- og gravearbeider: M. Dobloug - Bærestål: Armec - Inn-
redninger/kjøkken: Norema - Bygge-
varer: Maxbo Proff Mjøsa - Maler og byggtapetsering: Malermester Morten Skancke - Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk - Vinduer: NorDan - Dører: Nyhuset Bruk - Parkett/ granab: ParkettPartner - Lås og beslag: KABA Møller Undall - Mur og flis: Mjøsen Murmesterforretning - Taktekking: Ing. Per Kvernmo - Brannisolering/ tetting: Firesafe - Rekkverk: PKS interiør og industri - Hulldekker: Spenncon - Plattendekker: Ferdigbetong - Glass og alu.fasader/ dører: Profilteam - Prefab betongtrapper: Opplandske Betongindustri

I sommer overleverte Martin M. Bakken AS leilighetsprosjektet Tårnhaven til Utstillingsplassen Eiendom AS. I løpet av knappe 10 år har samme utbygger og entreprenør ferdigstilt 175 leiligheter på den gamle bryggeritomta på Hamar.

– I 2003 skrev vi kontrakt med Martin M. Bakken på første byggetrinn av leilighetsprosjektet Bryggeriet. Frem til 2009 ferdigstilte vi rundt 25 leiligheter i året fordelt på seks byggetrinn. Med Tårnhavens 25 leiligheter på plass har vi nå bygget 175 leiligheter på det gamle bryggeriområdet, forteller Sten Gunnar Torseter, prosjektsjef i Utstillingsplassen Eiendom.

– Torseter opplyser at de også har inngått kontrakt med Martin M. Bakken på oppføringen av boligprosjektet Atriumshaven, som skal bygges på nabotomta til Tårnhaven.

– Vi er så vidt i gang med Atriumshaven, som vil omfatte 29 boenheter, inklusive fire townhouse, som er kjedede boliger over tre plan. Atriumshaven er i likhet med Tårnhaven tegnet av ASH Arkitekter og blir bygget litt i samme stil, sier han.

Godt boligmarked
Utstillingsplassen Eiendom kan ikke klage på leilighetssalget ved verken Tårnhaven eller Atriumshaven. 20 av 29 boenheter ved Atriumshaven er solgt før spaden er satt i jorda og ved Tårnhaven opplevde utbygger nærmest ekstremtilstander med 20 solgte i løpet fire virkedager.

– Tomtas sentrale beliggenhet kombinert med utsikten mot Mjøsa betyr nok mye for kjøperne. I tillegg synes jeg ASH Arkitekter har gjort en meget god jobb med den arkitektoniske utformingen, sier Torseter.

Tårnhaven består av to-, tre- og fireroms leiligheter som spenner fra 60 til 145 kvadratmeter. Kjøperne, som i all hovedsak befinner seg i aldersgruppen 50 pluss, har betalt en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 38.500 kroner eksklusive parkeringsplass.

Tilfredsstiller nye krav
Tårnhaven er i utgangspunktet bygget etter TEK07 kravene, men det er valgt løsninger som gjør at prosjektet tilfredsstiller de nye TEK10 kravene når det kommer til både energiløsninger og universell utforming.

Hans Otto Engeloug, prosjektleder for Martin M. Bakken, trekker frem vannbåren varme i gulvene som en av de energisparende kvalitetene ved prosjektet. Han forteller også at de har lagt stor vekt på å få til tette leiligheter.

– Dette mener vi at vi har lykkes godt med. I en av leilighetene som ble trykktestet lå tetthetsmålingen på under 1,0 og ved et annet tilfelle rett over 1,0. Det vil si godt under kravet på 1,5, sier Engeloug.

Sten Gunnar Torseter fremhever også at de har valgt å bygge leiligheter som tilfredsstiller lydklasse B istedenfor C som er kravet.

– Dette stiller mye strengere krav til lydskille mellom leilighetene, men vi valgte å gjøre det fordi vi vet at de som kjøper leilighetene gjerne har solgt en gammel enebolig hvor de ikke er vant til å høre naboen. Jeg tror beboerne legger merke til hvor stille det er når de flytter inn, sier han.

Gulvsystemet Granab blir trukket frem som en viktig løsning for å klare kravene i lydklasse B.

Store tilvalgsmuligheter
Utstillingsplassen Eiendom har gitt leilighetskjøperne store tilvalgsmuligheter ved både Tårnhaven og ved de seks byggetrinnene ved det tidligere Bryggeriet prosjektet. Kjøperne har tatt endringene direkte med Martin M Bakken og ifølge Engeloug er det flere som har benyttet seg mye av dette.

– Det er liten tvil om at de store tilvalgsmulighetene krever mye opp-følging av oss som entreprenør. Til og med små endringer underveis kan innebære mye jobb og involvering av flere fagområder, sier Engeloug.

– Store tilvalgsmuligheter betyr mye oppfølging fra entreprenør, men det gir også fornøyde kjøpere som kan flytte inn leiligheter hvor de selv har fått velge en del av løsningene, skyter Torseter inn.

Forhandlet kontrakt
Martin M. Bakkens totalentreprisekontrakt ved Tårnhaven er en forhandlet kontrakt med en verdi på cirka 58 millioner kroner eks. mva. Med unntak av den første Bryggeriet-kontrakten, har Utstillingsplassen Eiendom og Martin M. Bakken forhandlet frem leilighetskontraktene på bryggeritomta. Ved det nye Atriumshaven-prosjektet valgte imidlertid utbygger å utlyse tilbudskonkurranse.

– Etter flere forhandlede kontrakter er det greit å sjekke prisnivået i markedet. Det er viktig for oss, men det er også viktig for de andre entreprenørene i området, sier Torseter.

Tidspress
Hans Otto Engeloug mener byggetiden har vært en av flere utfordringer i prosjektet. Han beskriver spesielt det siste halvåret som hektisk og krevende i forhold til koordinering av utførelse og faggrupper.

– Vi startet betongproduksjonen i midten av juni i fjor og vi overleverte leilighetene 3. juli. Vi er enige med byggherre om at byggetiden ble i korteste laget, sier Engeloug.

Torseter hos Utstillingsplassen Eiendom synes overleveringen av leilighetene har gått bra til tross for tidspresset. Han kan imidlertid fortelle at de har lagt opp til litt bedre byggetid ved Atriumshaven. Ved det prosjektet skal overleveringen skje i slutten av november 2013.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter