Former den runde Hardangerbru-kabelen

Kabelbunten på Hardangerbrua blir for tiden formet i sin endelige, runde form. Oppgaven blir kalt kompaktering.

Kabelspinningen ble avsluttet 18. juli, etter å ha pågått siden november 2011. De siste ukene har tre kompakteringsmaskiner vært i sving langs kabelen. Her blir kabelbunten presset sammen til en rund form, med diameter på 60 cm. Det er mannskap fra entreprenøren MT Højgaard ute ved maskinene som ser til at operasjonen går rett for seg.
Posisjonen til maskinene blir styrt fra en operatør som sitter på brutårnet, med radiosamband til mannskapene ved maskinen, melder vegvesen.no.

Klemmer
Etter hvert som kabelen får sin runde form blir det slått stålbånd rundt kabelbunten, med en meters mellomrom mellom båndene. Kompakteringen gir montering av kabelklemmer, som skal holde den runde formen på kabelen. Tilsammen 44 slike klemmer skal på plass, 40 av disse i sidespennet.

Hengestenger
Neste steg er montering av de 130 hengestengsfestene i hovedspennet, som er forutsetningen for senere montasje av hengestengene. Monteringsarbeidet på brukabelen vil pågå i august og september. I oktober er det planlagt montasje av stålkassen til Hardangerbrua. Skipet med alle de 23 kjørebaneseksjonene startet reisen fra Shanghai 5.august, og vil kunne være fremme i Hardanger i løpet av 6-8 uker.