Fornuftig skoleutbygging

Mange reagerer etter at Skanska Norge og Backe Prosjekt torsdag signerte kontrakt med Oslo kommune v/Utdanningsetaten om å bygge hver sin Oslo-skole som et offentlig/privat samarbeidsprosjekt (OPS-prosjekt) til en verdi av 600 millioner kroner. Motstanderne mener at Oslo kommune kunne ha lånt pengene billigere – og at man da ville ha spart. Men det motstanderne glemmer er at kostnadene ved en skolebygg er mer enn byggekostnader og finansiering.

De aller fleste kostnadene er knyttet til drift og vedlikehold gjennom de 40 årene man her snakker om i leietid.

Det er spesielt partiene fra Arbeiderpartiet og til venstre som fortsatt reagerer når man kommer opp med nye løsninger som OPS representerer. Vi har merket oss at en del politikere - spesielt i Arbeiderpartiet nå er på gli. Mange i Ap mener at prosjektfinansiering kan være en vei å gå. Men dessverre er det fortsatt alt for mange politikere på venstresiden som fortsatt er i vranglås.

Det vi har sagt gang på gang er at det viktigste med OPS ikke er selve finansieringen, men det samspill slike løsninger representerer. Vi har utrolig mange og grelle eksempler på at kostbare skolebygg ikke blir vedlikeholdt når kommunen står ansvarlig for driften. Mange politikere er flinke til å satse på nye prosjekter, men det finnes ikke en tanke i hodet på noen av disse politikerne at disse prosjektene også skal drives og vedlikeholdes på en forsvarlig måte.

De private utbyggerne satser selvsagt på kvalitetsmessige gode løsninger og gode produkter i byggefasen. Da vet vi at man på sikt vil spare penger. Mange kommuner som bygger selv er kun opptatt av en ting – og det er laveste anbud. Det kan bli meget dyrt i lengden ikke bare økonomisk, men dette kan også være helt ødeleggende for elever og lærere – ikke minst i forhold til arbeidsmiljø og inneklima.

Skanska og Backe Gruppen er de som har gjennomført flest OPS prosjekter i Norge innenfor bygg og har tilegnet god erfaring på området.

For vår del ønsker vi mange flere slike OPS-prosjekter. Det vil samfunnet tjene svært mye på.