Atomkraft-nei til Statnett

Statnett får ikke lov til å importere atomkraft fra Kolahalvøya i Russland før russerne stenger de eldste reaktorene. Det har Olje- og energidepartementet bestemt.

Statnett samarbeider med det russiske kraftselskapet Inter-RAO om å utarbeide første trinn av en ny forbindelse mellom Skogfoss i Finnmark og Nikel på Kolahalvøya. Planen er at forbindelsen skal være ferdig i 2014-2015. Men Olje- og energidepartementet opplyser i et brev til Statnett at disse planene må skrinlegges, skriver Teknisk Ukeblad.

«Departementet forutsetter at de to eldste reaktorene på Kola er stengt som planlagt før en eventuell tilknytning til det russiske kraftsystemet kan skje», heter det i brevet fra departementet.

Statnett må dermed endre planene.

– Det blir ikke mulig å komme i gang med noe før i 2018-2019, etter at de to eldste reaktorene på Kola er stoppet, sier Audun Hustoft, Statnetts programdirektør for nordområdene.

I første omgang forsøker nå Statnett å avtale et møte med Inter-RAO for å høre om russerne fremdeles vil være interessert i prosjektet.

– Russerne var interessert i å etablere trinn én relativt raskt, i 2014-2015. Hvis dette ikke går, er det ikke sikkert russerne er så interessert lenger. Vi venter på tilbakemelding fra dem nå, sier Hustoft.

Statnett tar Olje- og energidepartementets beslutning til etterretning. Selskapets mål med russisk drahjelp var å få på plass mer effekt på nettet i forbindelse med bygging mellom Balsfjord og Hammerfest. Statnett varsler nå at leveringssikkerheten i Finnmark blir redusert som følge av departementets beslutning.