Kolberg har rett

Parlamentariske nestleder Martin Kolberg mener systemkollapsen som 22. juli-kommisjonen beskriver i sin rapport, skyldes manglende politisk styring av forvaltningen. Han har selvsagt helt rett. Nå må politikerne ta makta tilbake fra byråkratene, men da må vi ha politikere som kan jobben sin og som har evnen til å ta de rette beslutningene.

– Det mest alvorlige med rapporten er at den viser at systemene ikke virker etter forutsetningene. Den alminnelige informasjonen til regjering og det politiske miljøet er at det foreligger beredskapsplaner som skal følges på den og den måten hvis noe skjer. Så viser det seg at det ikke fungerer. Det er en enorm betenkelighet, sier Kolberg til Dagens Næringsliv. Kolberg varsler en dyptgripende selvransakelse og opprydding. Han vil ha sterkere politisk styring av embetsverket.

Håpet er at Kolberg får gjennomslag også i kretsen rundt statsministeren. Dersom Jens Stoltenberg freder alle nåværende statsråder og apparatet i de ulike departement og direktorat som har sviktet så totalt, ja, da er han ikke den statsmann han gjerne vil fremstå som.

En skipper må ta ansvar – og dersom noen i mannskapret ikke gjør jobben sin må de mønstre av. Gjør han ikke det må han mønstre av selv.

Vi merker oss at Rigmor Aasrud ikke finner grunn til å gå av som Fornyingsminister – og hun sier at hun fortsatt har tillit til sin egen departementsråd Ingelin C. Killengreen som kanskje er den som må ta ansvaret for den aller største flausen som er avdekket, nemlig forholdene i Politidirektoratet. Bare det å komme med slike tillitserklæringer til sitt eget embetsverk viser at Aasrud ikke forstår hva som har skjedd. Bare det at den tidligere politidirektøren med sin historie fikk jobben i departementet, viser at hun ikke har vurdert rett. Slike personer har ikke evnen til å ”rette opp skuta”.

– Den politiske styringen må bli enda sterkere og enda tettere. Styringskulturen i forvaltningen må forandres i en slik retning. Den enkelte statsråd og regjeringen som kollektiv må være mye mer direkte i sin styring og ikke overlate for mye til forvaltningen uten at man vet nøyaktig hvordan det foregår, sier Kolberg.

Han stiller spørsmål ved om forvaltningen har stor nok respekt for egne regler, politiske beslutninger i regjeringen og Stortingets vedtatte planer.

– Det mest spesielle her er Politidirektoratet hvor det fantes beredskapsplaner, men som ikke ble satt i verk. I et politidirektorat som er opprettet for å styre politiet og har egne beredskapsplaner, og som blir utsatt for det verste terrorangrep i moderne tid, iverksetter man ikke disse planene. Og i flere departementer oppretter man ikke stab, noe man også skal gjøre, og har heller ingen forklaring på hvorfor det ikke blir gjort. Da er det gått av hengslene. Da har døra falt av hengslene, rett og slett, sier Kolberg.

Vi har sjelden eller aldri vært mer ening med Martin Kolberg.