Stanser byggingen av kjempedam i Amazonas

En føderal domstol i Brasil har stanset byggingen av verdens tredje største dam, Belo Monte-dammen i Amazonas.

Domstolen har beordret full stans i all virksomhet ved dammen over Xingu-elven, i påvente av en kongresshøring der også urbefolkningen i området skal bli hørt.

Den brasilianske nasjonalforsamlingen gikk i 2005 inn for å starte byggingen av kjempedammen, men krevde en miljøkonsekvensutredning straks arbeidet var i gang.

Urbefolkningen i området fikk aldri anledning til å kommentere denne utredningen i kongressen, noe som ifølge domstolen var lovstridig.

Belo Monte-utbyggingen ledes av konsortiet Norte Energia, som har anledning til å anke domstolens kjennelse. Dersom de ikke retter seg etter påbudet om byggestand, truer domstolen med 1,5 millioner kroner i dagbøter.

Urbefolkningen frykter at den nye kjempedammen vil ramme deres måte å leve på, og miljøvernere advarer mot avskoging, store utslipp av drivhusgasser og varige skader på økosystemet i området.

Over 500 kvadratkilometer vil bli demmet ned som følge av Belo Monte-utbyggingen og 16.000 mennesker må ifølge brasilianske myndigheter flytte fra sine hjem. Ifølge miljøaktivister dreier det seg om 40.000.

Dammen skal etter planen stå ferdig i 2019.