Mange skader etter varme arbeider

- Det registreres fortsatt mange skader som følge av varme arbeider, sier Fred Nilsen som er fagsjef for skadeforebygging i SpareBank1 og medlem av prosjektstyret for varme arbeider.

Prosjektstyret for ordningen, der de største forsikringsselskapene er representert sammen med FNO, har derfor gjennomført en omfattende revisjon av regler og krav for sertifiseringsordningen for varme arbeider for å sikre enda bedre effekt av dette viktige tiltaket.

Fortsatt mange branner på grunn av varme arbeider
- Forsikringsselskapenes sikkerhetsforskrifter og sertifikatkrav ble iverksatt i 2000. Antall branner er betydelig redusert både i antall og omfang etter dette. Det er likevel for mange branner på grunn av slikt arbeid. De fleste av dem gir heldigvis bare begrensede skader. Brannen i juni i fjor i snøoverbygget ved Hallingskeid stasjon på Bergensbanen var av det omfattende slaget. Den førte til store skader på snøoverbygget og på det togsettet som sto på stasjonsområdet etter at brannen hadde startet. Brannen startet etter gjennomførte varme arbeider i overbygget, sier Nilsen.

Ny sikkerhetsforskrift
Endrede arbeidsmetoder og erfaringer fra inntrufne skader har gjort det nødvendig med endringer av sikkerhetsforskriften. Det er nå krav om sertifikat ved utførelse av alle arbeider der det benyttes maskiner og utstyr som generer gnister og varme som kan føre til brann. Varme arbeider omfatter bruk av åpen ild, varmluft, sveise-, skjære-, og/eller slipeutstyr.

- Bruk av varmluft medfører stor fare for brann, og er derfor tatt med som nytt hovedpunkt i definisjonen. Varmluft brukes blant annet til ugressbrenning der en ikke ønsker å bruke kjemiske midler for ugressfjerning. Denne arbeidsmetoden medførte totalskade av Kopervik kirke i 2010, sier Nilsen.

Brannvakt
Nytt regelverk presiserer at det for varme arbeider som foregår på annet sted enn i tilrettelagt verksted alltid skal være brannvakt til stede.

- Vakta skal være tilstede mens det varme arbeidet foregår, i alle pauser og minst en time etter avsluttet arbeid. Vakta skal selvsagt ikke ha andre oppgaver i kontrollperioden, forteller han.

Skjerpede krav til instruktører
Norsk Brannvernforening har ansvar for godkjenning av de instruktørene som holder kurs for varme arbeider.

- Den som ønsker å bli instruktør skal ha en viss minstekompetanse innen brannforebyggende arbeid. I tillegg må han ha kompetanse innen praktisk opplæring/undervisning og selv ha gyldig sertifikat for varme arbeider, sier Nilsen.

Nytt kursopplegg
Basert på nytt regelverk er det er laget nytt kursopplegg for å sikre at kursdeltakerne får maksimal nytte av opplæringen. I nytt opplegg er det blant annet krav om praktiske slokkeøvelser for å sikre at alle som har sertifikat for varme arbeider vet hvordan de skal håndtere det slokkeutstyret som alltid skal være tilstede ved gjennomføring av varme arbeider.

Nye lærebøker
Basert på kravspesifikasjon fra bransjestyret for varme arbeider er det laget to ny lærebøker til bruk i kurs for varme arbeider. Norsk brannvernforening er ansvarlig for den ene læreboken. Den andre utgis av E.H. Byggtjenester.

Oppdragsgivers ansvar
- Oppdragsgiver har et selvstendig ansvar for å kontrollere at ekstern aktør som har påtatt seg oppdrag som omfatter varme arbeider har sertifikat som omfatter de arbeidsoppgaver som skal gjennomføres. I oppdragsgivers forsikringsavtale presiseres det at erstatningen for inntruffet skade kan settes ned eller falle bort dersom sikkerhetsforskriftenes krav ikke er oppfylt. Sertifikatet skal være utstedt av Norsk brannvernforening eller tilsvarende institusjon i Sverige, Finland eller Danmark, sier han.

Sertifikat eller kursbekreftelse utstedt av andre aktører oppfyller ikke kravene i sikkerhetsforskriften. Bruk av slik arbeidskraft kan føre til avkortning i erstatningen.

Ny standardinstruks
Bransjestyret har utarbeidet en standardinstruks for varme arbeider. Ønsket er at denne kan være et godt hjelpemiddel for å få kontroll på alle risikoforhold rundt det kommende arbeidsoppdraget med varme arbeider.

Medieovervåkning
Norsk brannvernforening overvåker pressens omtale om varme arbeider og brann. På hjemmesiden vises oppdatert oversikt over alle presseoppslag om slike branner.