Stoltenberg stanset diskusjon om Grubbegata

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avfeide i 2007 sin egen statsråds bønn om at regjeringens underutvalg måtte behandle stenging av veien gjennom regjeringskvartalet.

Daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) hadde ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet. Hun slo alarm da byrådet i Oslo gikk imot stengingen av Grubbegata, der Breivik tre år senere kjørte bombebilen inn til Høyblokka.

Røys mente Bondevik-regjeringens beslutning om å stenge veien «kunne fortjene en egen politisk behandling i den nye regjeringen», ifølge rapporten fra 22. juli-kommisjonen. En mulig bombebil i Grubbegata var sentral i analysen som førte til at regjeringens sikkerhetsutvalg anbefalte stenging i 2004.

Forsvarets simuleringer
Røys skrev et notat til Stoltenberg hvor hun ba om å få orientere regjeringens underutvalg, det øverste organet for sikkerhetsspørsmål i Norge, skriver Dagens Næringsliv. I notatet understreket hun alvoret ved å påpeke at konsekvensen av en eksplosjonslast levert via Grubbegata, kunne bli katastrofal for regjeringskvartalet. «Dette er dokumentert gjennom simuleringer i regi av Forsvaret», skrev hun.

Stoltenberg mente tiltaket ikke var kontroversielt i regjeringen, og at det derfor ikke var nødvendig å ta opp saken i underutvalget. Han skrev på notatet at daværende statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor (SMK), nå statsråd i regjeringen, skulle følge opp saken: «KESP følger opp. Det er ikke nødvendig med en sak om dette i utvalget. Kan tas av KESP», skrev Jens Stoltenberg.

– Prioriterte saken
Men Grubbegata ble ikke stengt, og i 22. juli-kommisjonens rapport beskrives hvordan saken vandret mellom departementene og kommunen uten at noe ble gjort.

Schjøtt-Pedersen fastslår overfor Dagens Næringsliv at han og SMK prioriterte saken høyt. Det at saken ikke ble behandlet i underutvalget i 2007, hadde ingen praktisk betydning, mener han.

– Det var ikke nødvendig å behandle saken i underutvalget fordi det ikke var noen politisk uenighet om saken i regjering. Derfor var det snakk om å følge opp saken overfor Oslo kommune siden kommunen ikke ønsket å stenge gaten. Dette gjorde jeg og hadde blant annet møte med ordføreren i Oslo, og vi fikk en beslutning om stenging, sier Schjøtt-Pedersen.