Frustrerte lastebileiere truer med aksjoner

Norske yrkessjåfører truer med aksjoner dersom svensk politi fortsetter å bøtelegge vogntog ved grensa. De nye reglene for grensekryssende transport har alt fått store følger.

Fakta om de nye transportbegrensningene

* En rettskraftig dom fra den svenske lagmannsretten slår fast at det ikke er tillatt for vogntog som er lengre enn 18,75 meter eller tyngre enn 40 tonn å krysse grensen til Sverige. For semitrailere gjelder en lengdebegrensning på 16,5 meter.

* De nye reglene bygger på EU-bestemmelser som til nå ikke har vært håndhevet. Saken startet ved at en dansk yrkessjåfør ble bøtelagt av politiet i Skåne for brudd på lengde- og vektbegrensningene på grensekryssende transport.

* Fram til nå har norske og svenske myndigheter oversett de strengere EU-reglene og tillatt vogntog og semitrailere som veier under 50 tonn. Også tømmertransport med kjøretøy på opptil 22 meter og 56 tonn har vært tillatt. På enkelte strekninger har det også vært akseptert bruk av ekstra lange såkalte modulvogntog på inntil 25,25 meter og 60 tonn.

* Disse romsligere begrensningene gjelder fortsatt for innenlands tungtransport i Sverige og Norge, men altså ikke ved grensekryssende kjøring.

– I dag får svenske lastebiler kjøre fritt inn i Norge. Får vi ikke en snarlig løsning, kan det hende vi stopper svenske biler som skal inn i Norge, sier fylkesleder Erik Graarud i Lastebileierforbundet i Østfold til NRK.

Han mener dialogen som samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) fører med sin svenske kollega må gi håndfaste resultater innen utgangen av neste uke.

– Er det ikke gjort noe vedtak innen da, så må vi foreta oss noe i form av aksjoner, sier Graarud.

Nytilsatt generalsekretær Geir Mo i Norges Lastebileier-Forbund sier forbundet sentralt ikke har fattet vedtak om å aksjonere, men understreker at frustrasjonen er stor blant norske yrkessjåfører.

– Reglene ble endret over natta. Konsekvensene er dramatiske for transportbransjen og hele eksportindustrien. Dette er en sak som må finne en politisk løsning med det aller første, sier han til NTB.