Innovasjon Norge en hemsko for utvikling?

Har Innovasjon Norge blitt et politisk redskap for enkelte særgrupper og for noen i den politiske elite? Det er etter vårt syn sannelig grunn til å stille spørsmål om det. Selvsagt vil alle som har fått et sugerør i honningkrukken til Innovasjon Norge, kjempe for å holde på sine goder og privilegier. Men hjelper det utviklingen av landet spør vi.

Dersom støtten fra Innovasjon Norge blir mer et distriktspolitisk virkemiddel og et virkemiddel for å opprettholde arbeidsplasser har vi etter vårt syn trådt helt feil. Vi mener det også er helt feil at enkelte departement som Landbruksdepartementet dikterer hvem som skal få innovasjonsstøtte. Dette faller selvsagt inn som en selvfølgelighet i Landbruksdepartementet som er eksperter i særklasse til å dele ut statsstøtte til all verdens gode formål.

Vi er på ingen som helst måte i mot at man støtter opp både om landbruk, annen næringsutvikling og distriktsutbygging, men det er helt håpløst å bruke innovasjonspenger til slikt. Når støtte til enkelte næringer pulveriseres i en slik grad at ingen – bortsett fra noen få landbruksbyråkrater – har oversikt, blir det feil.

Vi vet at det foregår mye forskning og utvikling i byggenæringen, men dette blir på mange måter ikke verdsatt i bl a Innovasjon Norge , med unntak av det som skjer treindustrien. Forholdet til skogbruk og landbruk gjør at denne del av byggenæringen får mye innovasjonsstøtte. Vi misunner ikke treindustrien dette, men det blir helt feil når landbrukspolitikere trumfer frem ordninger som skaper konkurransevridning.

Skal spesielle deler av industrien støttes, så gjør det åpent over departementets egne budsjetter. La Innovasjon Norge være i fred. La Innovasjon Norge på eget grunnlag kunne bruke sine midler slik at de får best mulig effekt.

Det er ellers på tide at Innovasjon Norge oppdager hvilken verdiskapning og hvilken innovasjon det er i den samlede byggenæringen. Kunnskapen i Innovasjon Norge om dette synes i dag å være fraværende. Dette må selvsagt den samlede del av byggenæringen ta tak i.

Ellers er det grunn til å se på all støtte som går til innovasjon og forskning i Norge. Mange har hevdet at dagens ordning sementerer utviklingen. Da er det grunn også til å skje på Forskningsrådets rolle.