Fortsatt boligkrise

Boligkrisen fortsetter. Ingen vekst i boligbyggingen som styrer mot en igangsetting i år på 28.000 enheter som er på samme nivå som fjoråret.

– Det er samme aktivitet i boligmarkedet nå som i fjor på samme tid. Derfor ligger det an til at boligbyggingen også i år blir på om lag 28.000 boliger. Men det er nok av usikkerhetsmomenter rundt omkring i verden som kan endre på dette, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som også minner om at boligbehovet her til lands ut fra flyttemønster og innvandring er på hele 38.000 boligenheter.

I følge Boligprodusentenes boligstatistikk for 2. kvartal er igangsettingen av nye boliger stabil sammenlignet med samme kvartal i fjor. Nybyggingen så langt i år er også på samme nivå som tilsvarende periode i fjor.

For salget derimot er det en liten fremgang på 4,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og en vekst på 4,7 prosent så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– 2. kvartal i år viser et høyt nivå for både salg og igangsettingen sammenlignet med tilsvarende kvartaler de siste årene. Salgsnivået er faktisk det beste 2. kvartalet vi har registrert siden 2006. Nivået nå ligger nesten 12 prosent over gjennomsnittet for samtlige 2. kvartaler siden 1999, kommenterer adm. direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret som utarbeider boligstatistikken i samarbeid med Boligprodusentene.

Det er leilighetsmarkedet som holder trykket oppe. Dette segmentet har gjennom et par foregående kvartaler nærmet seg 50 prosent. I andre kvartal i år utgjorde imidlertid leiligheter halvparten av igangsettingen.

Eneboligmarkedet som det siste året har falt syv prosentpoeng, er for 2. kvartal i år på vei oppover igjen til en markedsandel på 32 prosent. Det snakkes mye om stor etterspørsel etter småhus, men her har andelen, som det siste året har ligget stabilt på 20 prosent, falt et par prosentandeler i 2. kvartal.

Salget for boligtypene viser samme tendens.

Det er fortsatt fylkene Akershus, Oslo og Rogaland som er de store boligfylkene med Hordaland, Sør-Trøndelag samt Møre og Romsdal i mellomsjiktet. Akershus kan for igangsetting skilte med den høyeste igangsettingen i 2. kvartal, mens Rogaland står for det beste salget.

For Oslo er årstakten på nybyggingen fortsatt alt for lav i forhold til behovet. Det ligger an til å bygges 3000 boliger, men behovet er 7000 som gir et underskudd på hele 4000 boliger. Men bedring kan være på vei da hovedstaden har greid å få opp salget i første halvår.

Nest største underskuddsfylke er Hordaland hvor mankoen på nye boliger er på 1800 enheter etterfulgt av Østfold, Buskerud og Vestfold.

Sør-Trøndelag, dels Møre og Romsdal og i særdeleshet Akershus er fylkene som for tiden bygger noe mer enn behovet, mens boligbyggingen i Rogaland er helt i tråd med behovet.