Elggevirene virker

Elggevirene som Statens vegvesen har hengt opp langs riksveg 3 i Østerdalen har en positiv effekt på trafikantene. Det går fram av en undersøkelse som Vegvesenet har gjennomført.

Det var i 2009 at Statens vegvesen tok initiativ til forsknings- og utviklingsprosjektetprosjektet 'Trafikantens opplevelser langs riksveg 3'. Bakgrunnen var de høye ulykkestallene på denne strekninga. Statistikken viste da at fire personer dør, ni blir hardt skadet og 90 lettere skadet i gjennomsnitt hvert år.

Skal redusere antall ulykker
- Østerdalen kan oppleves som en monoton strekning å kjøre, og det er mange utforkjøringer her. Derfor valgte vi i dette prosjektet å gjøre en innsats for å skjerpe trafikantens oppmerksomhet, redusere monotonien, gjøre folk mer våkne, og på den måten redusere ulykkene, sier prosjektleder Anne Helga Gaustad i Statens vegvesen.

Rydding av skog langs vegen og mot elva Glomma, en dekorert jernbaneovergang og lyssetting av en gammel høylåve er blant de tiltakene som er gjort. I tillegg altså til de etter hvert så berømte elggevirene. Så langt henger flere enn 50 av disse i trærne langs riksvegen. Nå i august blir ytterligere et trettitalls gevirer hengt opp, slik at det totalt blir ca 90 gevirer.

- Stor, positiv effekt
I vår gjennomførte Vegvesenet er spørreundersøkelse blant trafikantene på riksveg 3. Svarene viser at tiltakene har en effekt:

63 prosent av de spurte mener at tiltakene har god effekt på folks oppmerksomhet.84 prosent av de som sier at de blir påvirka av tiltakene opplever påvirkningen som positiv.72 prosent svarer at de har stor tro på at tiltakene har god effekt på trafikksikkerheten.Over halvparten mener tiltakene har hatt en positiv effekt på kjøreopplevelsen.

- Disse talla bekrefter det vi har trodd og håpa på, og viser at trafikksikkerhetstiltaka langs riksveg 3 har en stor, positiv effekt. Nå skal vi gjennomføre en ny undersøkelse i oktober der vi skal gå enda djupere inn i folks opplevelse. Vi både håper og tror at den undersøkelsen vil bygge oppunder resultatet av denne undersøkelsen, sier prosjektlederen.