Vår tids husmenn

Fylkesmannen overprøver tre års arbeid og to fylkestingsvedtak om en ny plan for villreinen i Rondane. Konflikten dreier seg om villreininteresser og hyttebygging. Bygdafolket og kommunene er nærmest samstemt om å tillate en begrenset hytteutbygging i området, men et lite sekterisk mindretall er i mot – og de har selvsagt fylkesmannen på sin side.

Når vi vet at det SV-dominerte Miljøverndepartementet er ankeinstans, kan man bare tenke seg hva utfallet blir.

Håpet er selvsagt at Regjeringen nå skjønner hvilke gale veier vi er på. Vi forstår fylkespolitiker og tidligere ordfører Gunnar Stengseng (Ap) som i følge Aftenposten sier at kommunene er fratatt sin lovmessige rett til å bestemme i eget område. Selvsagt skaper dette harme lokalt.

Lokalbefolkningen har forvaltet villreinstammen i århundrer. Det har skjedd gjennom praktisk skjønn, godt norsk bondevett og erfaring. Nå er det skrivebordsgeneralene som bestemmer – med bifall av miljøvernorganisasjonene som selvsagt er i mot at det skal bo folk overhode i disse områdene. De vil vel at vi skal gjøre som svenskene – legg ned landsbygda slik at alt vilt får leve fritt og ubekymret for menneskelig kontakt.

Vi forstår Oppland Arbeiderparti som mener at inngrepet fra miljøhold og fylkesmann er som en provokasjon å regne. Dersom ikke Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet som regjeringens største parti nå skjærer gjennom, vil det bli et blått valg i Oppland. Og hva med Senterpartiet – vender også dette partiet ryggen til sine kjernevelgere i innlandet.

Dette er nok et eksempel på det som noen fremadstormende broilere i Stortinget betegner som en villet politikk. Redd demokratiet og få slike folk ut av Stortingets korridorer ved neste valg. Det er et enormt oppryddingsarbeid som venter dem som tar over.

Mange lokalsamfunn går en langsom død i møte dersom dagens politikk videreføres.

Vi sier ikke at det skal være fritt frem. Men dessverre er pendelen nå svinget så langt til venstre at det ikke er liv laga for folk i mange kommuner.