Fagforbund kritiserer UD for forhandlingsnekt

Utenriksdepartementet (UD) vil ikke forhandle med fagforeningen for nesten 1.000 lokalt ansatte ved norske ambassader. Flere fagforbundsledere er kritiske til dette.

Det er fagforeningen for de lokalt ansatte ved norske ambassader og konsulater, UDLAF, som ønsker å forhandle sentralt med UD om lønns- og arbeidsvilkår, skriver Klassekampen.

Men UD viser til tjenestetvistloven som gir departementet adgang til å nekte slike forhandlinger. «Lokalt ansatte har ikke forhandlingsrett overfor departementet i henhold til norsk rett,», skriver departementet i en e-post til avisen.

– Vi er omtrent 1000 ansatte som ikke har noe avtaleverk å forholde oss til, og som er helt avhengige av den enkelte ambassadøren, sier Odd Bjørvik, som er vaktmester ved den norske ambassaden i London og leder for UDLAF.

Må feie for egen dør

Bjørvik mener departementet ikke kan nekte sentrale forhandlinger så lenge Norge er med i FNs arbeidslivsorganisasjon Ilo, og får støtte for sitt syn av Tore Eugen Kvalheim, leder av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

– Jeg mener at Utenriksdepartementet har et selvstendig ansvar for alle de tilsetter, og da holder det ikke å bare dekke seg bak tjenestemannsbegrepet. Det må være mulig å finne løsninger som ivaretar denne gruppens lønns- og arbeidsvilkår sier Kvalheim.

Ingerid Bjercke, som er leder av YS-forbundet Stafo, som UDLAF hører til under, mener Norge nå må feie for sin egen dør.

– Når vi er så flinke til å fortelle alle andre land hvordan ting bør gjøres, bør vi vise det også, sier Ingerid Bjercke.

– Lovverket er utdatert

Stortingsrepresentant Karin Andresen (SV) mener lovverket Utenriksdepartementet peker på, er utdatert. Hun har derfor sendt et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), der hun ber statsråden sikre de ambassadeansatte tariffavtale, melder TV 2.

– Departementet viser til gamle systemer og lovverk, men man kan gjøre mye mer enn det som står i loven, og det mener jeg at vi bør gjøre. Vi bør sikre ansatte mulighet til tariffavtale der vi sitter med mulighet til det. Og det gjør vi nå i Utenriksdepartementet, sier Andersen.

I brevet viser hun til at den rødgrønne regjeringen i sin tiltredelseserklæring understreket at den vil arbeide for økt organisasjonsgrad i arbeidslivet.

«Hvordan vil utenriksministeren sikre at Norge aktivt arbeider for fagorganisering og et godt, trygt og organisert arbeidsmiljø ved våre egne utenriksstasjoner?», spør Andersen i brevet.