SV får nei til boligprisregulering

SV får ikke politisk gehør for sine forslag om å innføre nye reguleringer i boligmarkedet i et forsøk på å dempe den kraftige prisveksten.

SV-leder Audun Lysbakken har nylig lansert forslag om å gjeninnføre offentlig styring av boligmarkedet med begrunnelse at dette skal gjøre det lettere for unge å komme inn. Partiet går blant annet inn for offentlig prisregulering av eide boliger med presisering om at dette kun skal gjelde for nybygde boliger.

– Vi ønsker at kommuner eller borettslag skal bygge slik at det er mulig for unge å skaffe seg en inngangsbillett mot å forplikte seg til å selge videre til regulert pris, sier Lysbakken til Dagens Næringsliv.

På leiemarkedet ønsker SV mer omfattende inngrep. Her forslår partiet å gi leietakere rett til fornyelse av kontrakter med leiebeløp fastsatt til såkalt ”gjengs leie”. Denne kan ta utgangspunkt i en boligindeks. Reguleringen skal gjelde for profesjonelle utleiere som leier ut flere boliger.

I tillegg har SVs ungdomsorganisasjon gått inn for full formuesbeskatning av sekundærbolig med begrunnelsen at dette skal kunne dempe spekulasjoner i utleie. Sosialistisk Ungdom har også gjort seg til talsmann for å endre rentefradraget.

Stortingsrepresentant Håkon Haugli hos regjeringspartneren Arbeiderpartiet avviser imidlertid både SVs markedsreguleringer og ulike boligskatteforslag.

– Det er ikke noen stemning i Arbeiderpartiet for å gå inn for offentlige reguleringer verken av eier- eller utleiemarkedet. Forslagene er heller ikke omforent blant regjeringspartiene, sier Haugli til DN.

– Bygging av flere boliger er det viktigste og nær det eneste svaret for å dempe høye boligpriser, fremholder Haugli som er Arbeiderpartiets talsmann i boligsaker og nyvalgt leder for partiets boligpolitiske utvalg.

Stortingsrepresentanten henviser blant annet til at regulerte leier åpner for svarte markeder og viser til erfaringer fra Sverige der boliger leies ut i tredje og fjerde hånd med påslag i hvert ledd.

Haugli har mer tro på forslaget fra partiets boligpolitiske utvalg om at staten skal pålegge kommunene å lage boligplaner med tallfestede mål for ferdigregulerte tomten og for produksjon basert på reelt behov forankret i fødsels- og tilflytningstall.