Lysbakken vil kutte ut tvungen lønnsnemnd

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke burde ha grepet inn med tvungen lønnsnemnd i vekterstreiken og oljestreiken. Nå vil han vrake hele ordningen.

– Vekterstreiken og oljestreiken aktualiserer behovet for å gjøre noe med tvungen lønnsnemnd. Regjeringen burde ikke ha grepet inn i noen av de to konfliktene, sier Audun Lysbakken til Klassekampen.

Lysbakken vil erstatte ordningen med tvungen lønnsnemnd med et system der staten kan pålegge partene å holde nøkkelfunksjoner i gang uten at arbeidskonflikten blir stoppet.

En slik ordning ville ha gjort det mulig for staten å pålegge at noen funksjoner på sokkelen ble opprettholdet samtidig som oljestreiken kunne ha fortsatt, skriver avisen.

– Målet må være en ordning som sikrer fellesskapets interesser samtidig som vi ivaretar streikeretten, sier Lysbakken.

SV-lederen viser til at Norge flere ganger har fått påtale i den internasjonale arbeidsorganisasjonen Ilo for å ikke ivareta streikeretten og mener at flere enn SV burde være interessert i å gjøre endringer i ordningen slik den er nå.

Lysbakken understreker at SV er midt i sin programprosess og derfor ikke har bestemt hva slags alternativ partiet ønsker til dagens system.