Åge Hallquist er død

En nestor i norsk byggforskning har gått bort.

Tidligere administrerende direktør ved Norges byggforskningsinstitutt (Byggforsk), Åge Hallquist, er død, 75 år gammel. Her følger et minneord:

Han hadde tilbrakt sommeren på hytta på Veierland sammen med kona Torgunn. Etter en aktiv dag på Veierland og hjemme på Løvenstad, med kajakkpadling, vedhogst og lek med barnebarna, sovnet han inn natt til 3. august 2012.

En markant leder, en dyktig fagperson, en god kollega og venn har gått bort.

Åge var født i 1937 i Våler i Solør. Sammen med kona Torgunn reiste han til USA, der han studerte til sivilingeniør i byggfag ved Oregon State University. Her dyrket han både sine faglige ambisjoner og sine friidrettsinteresser. Han jobbet 3 år ved Mercer Steel i Portland, før han vendte hjem til Norge som forsker ved Byggforsk i 1965. Med et avbrekk på 3 år hos Dr. techn. Kristoffer Apeland, var Byggforsk hans store yrkesaktive dedikasjon. Han ledet instituttet fra 1986 til 2002, fra å være primært et statlig finansiert institutt til å bli en oppdragsfinansiert privat stiftelse. Åge så viktigheten av at instituttet var til stede for byggenæringen. Han inngikk et nært samarbeid med NTNU og deltok i sentrale internasjonale organisasjoner.

Som leder hadde han fokus på utviklingen av hver enkelt medarbeider, han var opptatt av hele mennesket. Han uttrykte: «Det er forskerne/fagpersonene som er stjernene i showet».

Han hadde en imponerende oversikt over aktivitetene ved Byggforsk, og jobbet målrettet for å sikre byggforskningens framtid.

Under Åges strategiske ledelse beveget instituttet seg i forhold til sentrale veivalg: Han var tidlig engasjert i arbeidet med funksjonskrav til bygningskonstruksjoner og utvikling av grunnlag for byggeforskrifter. Han så også tidlig betydningen av å satse på forskningsområdene energieffektivisering og klimatilpasning. Oppbygging av laboratoriene var viktig for Åge. Dokumentasjon av byggeprodukter og løsninger – av at de er egnet i bruk – var et annet hjertebarn. Det samme var kunnskapsformidling gjennom håndbøker og Byggforskserien. I tillegg innførte Åge et sterkt fokus på å høyne det faglige nivået gjennom doktorgradsstudier for ansatte.

Våre tanker går til hans kjære Torgunn, barna og barnebarna.

Vi er takknemlige for å ha kjent Åge Hallquist. Vi vil minnes ham som en mann med integritet og omtanke.

Bisettelsen finner sted 16. august kl. 14 ved Stalsberghagen Gravlund og Krematorium, Store kapell, Øvre Rælingsvei 1, Strømmen.

For nåværende og tidligere kollegaer og venner ved SINTEF Byggforsk og Norges byggforskningsinstitutt

Terje Jacobsen