Skyld ikke på varslerne

Vi forstår at ordføreren i Nedre Eiker i Buskerud og alle andre som er berørt av uværet Frida, er oppgitt både over værvarslerne og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) etter de store ødeleggelser natt til tirsdag. Ordfører Bent Inge Bye (Ap) ventet en 5-årsflom, men så kom en 50 års-flom.

Skadene er formidable i og rundt sentrum. På Steinberg i Nedre Eiker falt det 114,3 millimeter nedbør det katastrofale døgnet, ifølge nettstedet Vær og Vind. Men slike nedbørsmengder blir det selvsagt skader.

Meterologoene mente at uværet ville ramme Sørlandet, men så slo det inn litt lenger nord. Vi forstår meteorologene som kan ha problemer med varslene når luftmassene er så ustabile som de nå har vært. Vi tror at skadene ville ha blitt like store selv om værvarslerne og NVE hadde truffet blink. Det er ikke den enkelte hendelse som er problemet, men at myndighetene ikke har lagt større vekt på forebygging. Her har landets ordførere og andre myndighetspersoner lokalt, fylkene og staten en stor oppgave.

Rådmann Bengt Nystrøm i Nedre Eiker sier til Aftenposten at de i fire-fem år har purret på midler fra NVE til et sikringsprosjekt for flomutsatte Mjøndalen sentrum. Kommunen har hatt sin del av finansieringen klar til prosjektet, som antas å koste noen titall millioner kroner. Fungerende vassdrags- og energidirektør Anne Britt Leifseth lover at pengene nå kommer til høsten.

Det at det tar år og dag før slike midler kan løses ut, er etter vårt syn problemet. Dette har vi tatt opp en rekke ganger, men så går dagene. Alt glemmes inntil det nytt uvær kommer inn over landet.

Et hovedproblem er at vi har lagt bebyggelse i områder som på grunn av klimaendringer, blir mer utsatt. Vi bør først som sist bevilge langt mer penger til å kartlegge problemene og til å forebygge. NVE har et hovedansvar, og dersom de mener at politikerne bevilger for lite penger, så får ekspertene hyle. De vil få mange med seg i det koret.