Vil investere opp mot fire milliarder i norsk-svensk-kraftlink

Statnett er i gang med planleggingen av den nye likestrøm kraftforbindelsen Sydvestlinken mellom Norge og Sverige. Her er de fire linjealternativene Statnett vil gå videre med.

Statnett har mottatt utredningsprogram for SydVestlinken. Utredningsprogrammet beskriver hvilken informasjon som skal være med i konsekvensutredningen til prosjektet. Konsekvensutredningen blir sendt på høring sammen med konsesjonssøknaden. Statnett planlegger å ha klar konsesjonssøknad og konsekvensutredning i 2013.

Forbindelsen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Statnett og systemansvarlig nettselskap i Sverige, Svenska Kraftnät, blir planlagt med en kapasitet på opptil 1400 MW. På norsk side er kostnadene på prosjektet estimert til mellom to og fire milliarder kroner.

Fire alternative krysningspunkt på grensen er nå meldt for videre utredning:

* Luftledning parallelt med eksisterende 420 kV forbindelse fra Halden mot Skogssäter i Sverige.

* Luftledning parallelt med eksisterende 420 kV forbindelse fra Hasle mot Borgvik i Sverige.

* Sjøkabel vest for Ytre Hvaler Nasjonalpark til Sotenäs eller Strömstad i Sverige.

*Sjøkabel gjennom Ytre Hvaler Nasjonalpark til Strömstad i Sverige.

For luftledningsalternativene er det i stor grad lagt opp til parallellføring med eksisterende kraftnett.

Ifølge papirene som er sendt til NVE er det viktigste formålet med meldingen er å varsle omgivelsene om Statnetts planer og innhente synspunkter på alternativene som planlegges.

Meldingen inneholder også et forslag til utredningsprogram der Statnett anbefaler hva som bør utredes nærmere i konsekvensutredninger før konsesjonssøknad etter planen sendes innen utgangen av 2012. Her ber de også om synspunkter

På norsk side er kraftforbindelsen rundt 60 -110 km lang, avhengig av hvilket traséalternativ og krysningspunkt på grensen til Sverige som velges tilslutt.

Sydvestlinken krever tilkobling til 420 kV spenningsnivå i Tveiten stasjon. Dette innebærer at Tveiten stasjon må utvides med et nytt 420 kV anlegg, i tillegg til selve omformeranlegget for omforming mellom vekselstrøm og likestrøm, skriver Statnett i meldingen.

To alternativer foreslås videreført:

* Utvidelse av eksisterende Tveiten stasjon

* Etablering på ny lokalisering på vestsiden av E18.

Sydvestlinken vil kreve tre års byggetid etter at konsesjon er gitt og Statnett anslår derfor tidligst å kunne idriftssettes i 2018 - 2020, forutsatt at endelig konsesjonsvedtak blir gitt i 2015 - 2017.