Jærens uglesette vindturbiner går så det suser

I sitt første år har vindturbinene til Høg-Jæren Energipark produsert 18 prosent mer strøm enn ventet. Det tilsvarer 35 millioner kilowattimer, nok til å dekke behovet til 1.750 gjennomsnittsboliger.

Ifølge Stavanger Aftenblad var energiproduksjonen for de 26 vindturbinene drøyt 40 prosent høyere enn landssnittet for vindkraft i 2011. Seks nye turbiner skal opp høsten 2012 før parken er komplett.

Men ikke alle er like glade for den klimavennlige kraftproduksjonen. I tillegg til at turbinene skal true deler av plante- og dyrelivet, klager naboer på skygger fra de enorme byggverkene og plagsom støy og «svisjing». Det er ikke et ukjent fenomen at naboer ved vindkraftparker melder om nedsatt livskvalitet.

Likevel skal det bli mer vindkraft i Norge, som foreløpig er et av de landene i Europa der kraft fra vind utgjør lavest andel av energiproduksjonen – rundt 1 prosent. Olje- og energidirektoratet har nylig godkjent fem vindkraftverk i Rogaland-kommunene Bjerkreim, Hå og Gjesdal. Disse utgjør en kapasitet fem ganger større enn den til Høg-Jæren Energipark og vil tilsvare forbruket til om lag 65.000 husstander.