Ingen norsk innovasjonsinteresse

Tidligere i vinter gikk BS1 ut i Byggeindustrien og lanserte sitt konsept for en isolert blokk. Det har ikke gått upåaktet hen. I Europa. Fra norske aktører har interessen vært null.

– Vi har ikke gjennomført ytterligere framstøt enn artikkelen i Byggeindustrien nr 2/12, men vi har fått to tunge aktører på banen etter oppslaget. En skandinavisk og en tysk aktør, opplyser Svein Lund. Han står sammen med Rolf J. Stene bak utviklingen av Smartblock. Blokken er enkel å bygge med og kan vise til god isolasjonsevne. Materialet er en lettbetong blandet med ekspandert EPS.

Etter at artikkelen var på trykk i vinter, har det blitt gjennomført en ytterligere optimalisering av produktet.

– Vi har fått bekreftet en U-verdi på ca 0,13 med 40 cm veggtykkelse, opplyser Lund.

Ønsker norsk samarbeidspartner
Selv om tunge internasjonale aktører tenner på ideen, har han fortsatt en intensjon om å nå samarbeidspartnere i Norge for å kunne etablere storskalaproduksjon.

– Signalene fra aktørene vi er i dialog med er at dette er den beste løsningen de har sett når det gjelder isolerte blokker og bedre enn hva de selv produserer per i dag, forteller Lund.

I EU er kravene til U-verdi strenge og produsentene kommer til å møte krav til U-verdi på 0,10.

– Tilbakemeldingen vi har fått et er at dersom vi klarer å optimalisere produktet til en U-verdi tett på 0,10, står det aktører klare til å investere i dette konseptet. Gjennom en videre optimalisering av produktet har vi tro på at vi skal oppnå dette, sier han.

Litt overrasket
Han er litt, men bare litt overrasket over at den norske interessen har vært laber.

– Norsk byggenæring etterspør løsninger som er energieffektive, robuste og kostnadseffektive. I praksis opplever man at andre land har en utpreget høyere grad av innarbeidet innovasjonstankegang. Det til tross for at det er mye tilgjengelig kapital i Norge. Jeg mener vi kan tilby et produkt med et stort markedspotensial også her i landet. Produksjonen vil kunne utføres på en så å si helautomatisk linje og vil kunne gjennomføres like kostnadseffektivt i Norge som andre land i verden, kommenterer Lund.

Hvilke aktører i Norge mener du dette kan være interessant for?

– Det kan være investorer som ønsker å investere i et konsept som vi mener vil kunne oppnå god inntjening ved fullskalaproduksjon. I eksisterende norsk byggenæring er det aktører som allerede holder på med blokkproduksjon som vil være nærmest dette konseptet i daglig tankegang. Også for industrielle og innovative aktører innen for eksempel produksjon av betongprodukter, vil Smartblocks produksjonskonsept være kjent materie, sier han.