Meteorologene innrømmer regnbom

Frida skapte flom, evakueringer og ødelagte toglinjer i Buskerud. Meteorologisk institutt innrømmer at de meldte regnet for langt sør.

Agder-fylkene slapp unna lettere enn antatt, mens sørlige deler av Buskerud fikk store oversvømmelser. Blant annet sto store deler av Mjøndalen sentrum under vann. Nedbørsmengden var likevel ikke stor nok til at Frida nådde grensa for ekstremvær.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler lokale oversvømmelser i ytterligere fem nye fylker tirsdag. På grunn av intens nedbør og mye vann i bakken er det fare for lokale oversvømmelser i indre strøk av Trøndelag, Hedmark, Oppland, Østfold og øst i Akershus.

Dyrt ekstremvær
Rundt 100 personer måtte evakueres rundt om i fylket natt til tirsdag. Det er ikke meldt om alvorlige personskader, men nedbørsmengdene førte til store materielle skader. Forsikringsselskapet If Skadeforsikring mener de materielle skadene kan koste rundt 150 millioner kroner, og regner med at det vil komme inn rundt 2.000 skademeldinger.

Så langt er det kommunene Øvre Eiker, Nedre Eiker og Modum som har rapportert inn flest materielle skader, og lensmannskontorene i Øvre og Nedre Eiker vil holde åpent tirsdag kveld for å bistå med utfylling av skademeldinger.

Leder for Meteorologisk institutts (MET) værvarslingstjeneste på Blindern i Oslo Tor Helge Skaslien innrømmer at ekstremværet Frida ble meldt på feil sted.

– Foreløpig kan vi si at vi varslet riktig fenomen, men ikke helt riktig sted. Eller sagt på en annen måte, vi traff på intensitet, men ikke på distribusjon. Vi vil imidlertid gå grundig gjennom situasjonen og lage en rapport slik som vi alltid gjør, forsikrer Skaslien.

Bilister advares
Mest nedbør det siste døgnet kom på Risør brannstasjon (60 millimeter). I Buskerud har MET målt opptil 42,5 millimeter. De skriver imidlertid at en privat værstasjon har målt 130 millimeter regn i Mjøndalen, men sier de ikke kan stå inne for denne målingen.

Europavei 134 og riksvei 35 i Buskerud er sperret, mens andre veier har store problemer etter jordras. Politiet melder om store utfordringer langs fylkesvei 65 i området Hakavika fra Darbu.

Politiet i Søndre Buskerud opprettet en egen stab som følger utviklingen, opplyser stabssjef Pål Erling Lundbekk og operasjonsleder Tor Stein Hagen.

– Politiet anbefaler at det utvises stor forsiktighet på alle store og små veier, da det er fare for undergravde veier og hull, understreker Lundbekk og Hagen.

Flere biler har allerede sklidd ut i hull i veiskulderen. Det er også fortsatt rasfare på flere veier.

Må utbedre skinneskader
Sørlandsbanen og Randsfjordbanen er også stengt tirsdag grunnet uværet. All trafikk ut fra Kongsberg er stengt. Det påvirker togavganger regionalt og til Stavanger og Kristiansand. Bergensbanen kjører en omvei på Gjøvikbanen, opplyser NSB.

– Togene på Bergensbanen og Sørlandsbanen kjører omveier, og det er alternativ transport for de stengte stasjonene. Det vil derfor oppstå en del forsinkelser, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

På Bergensbanen har jorden falt ut under 20-25 meter skinnegang, og på Sørlandsbanen har det gått flere ras. Å utbedre skadene vil ta flere dager.

Evakuert med båt
Nesten halve Mjøndalen sentrum sto en tid under vann, og politiet evakuerte flere gater der det kom jordras. Flere ble også evakuert med båt. Kommunen etablerte et krisesenter på rådhuset.

Det ble opprettet krisesentre også på rådhusene i Nedre og Øvre Eiker i løpet av natten. Et Sea King redningshelikopter sto i beredskap for å hjelpe til med evakuering.