Solen flommer over arkitektbransjen

– For mange arkitektkontorer har 2011 vært et svært godt år, og ingen tegn tyder på at 2012 skal bli noe dårligere.

Det er administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i Norge som gir denne kommentaren til Dagens Næringsliv på bakgrunn av at avisen har gått gjennom regnskapene til 38 arkitektkontorer. Arkitektbedriftene i Norge organiserer 580 arkitektkontorer.

Avisens funn er at driftsinntektene i fjor til de 38 bedriftene økte med 210 millioner kroner som gir en omsetningsvekst på 15 prosent sammenlignet med året før. Kun syv av de 38 selskapene opplevde omsetningsfall, mens seks selskaper økte omsetningen med mer enn 50 prosent.

De 38 arkitektkontorene hadde et samlet driftsresultat på 193 millioner kroner som representerer en økning på 76 prosent sammenlignet med 2010. Samlet resultat før skatt var på nærmere 197 millioner som gir en økning på 86 prosent. Bare to kontorer gikk med underskudd.

Driftsmarginen for arkitektkontorene bedret seg med 4,2 prosentpoeng til 12,1 prosent. Utviklingen for resultatmarginene var imidlertid enda hyggeligere med en økning på 4,7 prosentpoeng til 12,3 prosent.

– For en god del av arkitektbedriftene har 2011 vært et godt år, og trenden gir seg utslag over hele landet. Arbeidsmengden har økt, og det er høyere bemanning og høyere faktureringsgrad pr ansatt som ser ut til å slå ut i bedre resultater, kommenterer Skavang.

Skavang slår fast at det i Norge i dag er mangel på arkitekter, og at bedriftene særlig i Nord-Norge sliter med å rekruttere folk. Han mener at et gjøres for lite for å øke inntaket ved arkitektutdannelsene.

Skavang påpeker imidlertid at også arkitektbedriftene er prisgitt høye svingninger.

– Men for tiden er markedet godt. Spesielt er det for tiden stort behov for offentlige bygg og rehabilitering av offentlig bygningsmasse kombinert med behov for ny infrastruktur. Her vil det være behov for arkitekter og planleggere. Derfor ser det ut til at den hyggelige trenden i bransjen fortsetter, opplyser Skavang

Han vil imidlertid presisere at tidene er usikre og at forholdene i verdensøkonomien kan slå inn også i norsk økonomi. Andre forhold tilsier også at forholdene i bransjen ikke vil ta helt av.

– Konkurransen i markedet er ikke er blitt noe mindre. Timeprisene på offentlige oppdrag har faktisk falt. Dessuten slår stadig flere utenlandske arkitekter seg ned i Norge samtidig som utenlandske arkitektkontorer etablerer seg her, avslutter han.